N-VA Huldenberg wil jonge bewoners betaalbare woning garanderen

Decreet Wonen in Eigen Streek moet soelaas bieden

N-VA Huldenberg vindt dat wonen in eigen gemeente duur wordt voor jongeren. Dominik Verhaegen (foto) stelt voor om 20 tot 40 % van de woningen bij grote vastgoedprojecten voor te behouden voor mensen uit Huldenberg.
Vertommen N-VA Huldenberg vindt dat wonen in eigen gemeente duur wordt voor jongeren. Dominik Verhaegen (foto) stelt voor om 20 tot 40 % van de woningen bij grote vastgoedprojecten voor te behouden voor mensen uit Huldenberg.
N-VA Huldenberg vindt dat wonen in eigen gemeente veel te duur wordt voor de eigen jongeren en ziet ze daarom uitwijken. Gemeenteraadslid Dominik Verhaegen uit Ottenburg stelt voor om twintig tot veertig procent van de woningen bij grote vastgoedprojecten voor te behouden voor mensen uit Huldenberg. 

 “De voorbije jaren zijn de vastgoedprijzen enorm gestegen en vooral in Huldenberg. Dat is niet weinig verrassend gezien onze landelijke gemeente niet ver van Leuven en Brussel ligt en ook de autosnelwegen zeer bereikbaar zijn. Daardoor stijgen uiteraard de prijzen, het doet me dan ook pijn om van jongere mensen te horen dat noodgedwongen moeten verhuizen uit onze mooie gemeente. Dat zijn meestal mensen met een actief scouts- of chiroverleden, die de gemeente heel goed kennen. Dit omdat hier blijven wonen voor hen stilaan onbetaalbaar is aan het worden. Daar willen we iets aan doen, daar moeten we verandering in brengen. We kunnen dat uiteraard niet helemaal tegenhouden, maar we willen een nieuwe dynamiek tot stand brengen. Gelukkig heeft Vlaams volksvertegenwoordiger Lorin Parys van N-VA Leuven een decreet klaar, Wonen in Eigen Streek. Dat houdt ondermeer in dat we in eigen streek bij alle grote vastgoedprojecten twintig tot veertig procent voorbehouden aan jonge mensen uit Huldenberg”, vertelt Verhaegen die ondervoorzitter is van N-VA Huldenberg en de tweede plaats bezet op hun kieslijst.

“Er bestaan hierover precedenten in Overijse. Er werden bijvoorbeeld bouwgronden honderd jaar ter beschikking gesteld van mensen met een band met Overijse. Van zo’n aanpak dromen wij ook. Je kan dat als gemeente opleggen in de voorwaarden bij de bouw van zo’n vastgoedproject. Je kan daar ook als gemeente in participeren. Dat kan op verschillende manieren, meerdere wegen leiden immers naar Rome. We moeten als overheid sturender optreden in vergelijking met nu, we laten het momenteel nog iets teveel op zijn beloop”, klonk het gemotiveerd bij Verhaegen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.