Exclusief voor abonnees

Koen Geens (CD&V): “De aanslagen en het drama met Julie Van Espen hebben me getekend”

Lijsttrekker voor de Kamer hoopt dat zijn CD&V boven de 20% afklokt

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Voor federaal lijsttrekker Koen Geens (CD&V) leek het een rustige campagne te worden, maar dat veranderde op 6 mei. Die dag werd het lichaam van de vermoorde Julie Van Espen gevonden in het Albertkanaal. Dader Steve Bakelmans bleek op vrije voeten, ondanks veroordelingen voor verkrachting in 2004 en 2017. Als minister van Justitie kreeg Koen Geens nog één vraag voorgeschoteld: hoe kan het dat Bakelmans vrij was onder voorwaarden?
Koen Geens ( CD&V )
Photonews Koen Geens ( CD&V )

“De beslissing tot vrijlating gebeurt door een onafhankelijke rechter. Als minister moet ik die beslissing respecteren”, vertelt Koen Geens. Een al te gemakkelijk antwoord? “Neen, ik kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de beslissingen van een rechter. Misschien had hij onder omstandigheden als deze tot een andere beslissing kunnen komen, maar dan zou men zeggen dat ik de scheiding der machten niet respecteer. Maar het behoort net tot de fundamenten van een rechtstaat om deze te respecteren.”

Het is niet de eerste keer dat mensen grote ogen trekken na een uitspraak van een rechtbank. Wereldvreemde rechters?

“Ik denk dat men onderschat waarover een rechter allemaal moet beslissen. Het is ook een eenzaam vak. Als rechters voortdurend bekritiseerd worden door de publieke opinie of door de uitvoerende macht dan zou het wel eens kunnen dat rechters faalangst krijgen en niet meer tot beslissingen kunnen komen. Of erger nog: dat een rechter zich laat beïnvloeden door wat de publieke opinie verwacht.”

Hoe komt het dat justitie een logge tanker is die moeilijk in beweging te krijgen is?

“Elke rechtbank en elke gevangenis is een biotoop. Het is ook zo dat recht de eerste schokken opvangt van een modernisering of wijziging in de maatschappij. Je zal altijd zien dat de advocatuur en de magistratuur later naar links of rechts opschuiven dan de rest van de maatschappij. Dat wijst op een gezonde weerstand tegen verandering.”

Ik ben heel blij dat de transgenderwet gestemd is. Een christendemocraat zou dat vroeger nooit gedaan hebben, maar mensen moeten kunnen zijn wie ze willen zijn

Koen Geens (CD&V)

Welke realisatie van de voorbije legislatuur is de belangrijkste geweest voor justitie?

“Je kan net zo goed aan iemand vragen wat de mooiste ervaring was met zijn vrouw de voorbije 30 jaar. Persoonlijk heb ik het meeste plezier beleefd aan het vooruit helpen van het interneringsdossier. Ik ben ook heel blij dat de transgenderwet is gestemd. Een christendemocraat zou dat vroeger niet gedaan hebben maar mensen moeten kunnen zijn wie ze willen zijn.”

Wat was het moeilijkste moment?

Je hebt 29% van dit artikel gelezen
97 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yves Van Rossem

  Beste Koen, hoeveel onschuldige slachtoffers moeten er nog vallen door uw falend beleid ? Wij hebben een harde maar rechtvaardige aanpak nodig in België. Wat is de situatie heden: - hard ? laat mij lachen, de crimineel wordt in België als een koning behandeld! - rechtvaardig ? een gewone burger wordt bij de minste snelheidsovertreding op de rooster gelegd als een ware crimineel terwijl de échte criminelen met rust worden gelaten. De verhouding tussen straf en strafbaar feit is helemaal zoek!

 • Jan Boden

  De verkiezingen van 26 mei zullen hem misschien nog harder tekenen. Arme man, om compassie mee te krijgen.

 • George Bennet

  Ik veronderstel dat je het over uw c4 hebt. Teken maar

 • Maraia Ceraia

  Ik geloof geen ballen van wat die man zegt.Als er iets niet naar behoren werkt is het zijn plicht om de wetten aan te passen.

 • lodewijk maesen

  blablabla...om zo nog wat stemmen binnen te halen...ga op pensioen...probleem is dat andere ministers het even slecht doen..