Huldenberg bekroond als toegankelijke gemeente

Het gemeenteplein met het gemeentehuis van Huldenberg.
Vertommen Het gemeenteplein met het gemeentehuis van Huldenberg.

De provincie Vlaams-Brabant heeft 18 gemeenten toegankelijk verklaard. De gemeenten Aarschot, Affligem, Diest, Halle, Huldenberg, Kapelle-op-den-Bos, Lennik, Leuven, Lubbeek, Machelen, Merchtem, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Zaventem, Zemst en Zoutleeuw mogen zich vanaf nu ‘Toegankelijke Gemeente’ noemen. Ze voerden het afgelopen jaar het provinciale actieprogramma rond toegankelijkheid uit en ontvingen op 24 januari het handvest.

“We hechten veel belang aan toegankelijkheid voor personen met een beperking en ouderen”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. “Toegankelijkheid vormt voor 20% van de bevolking immers de basisvoorwaarde om te kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. De lokale besturen spelen hierin een cruciale rol en zijn dan ook onze voornaamste partners. Vandaar dat we de campagne ‘Jouw gemeente, toegankelijke gemeente? Samen werken we eraan!’ hernomen hebben.”

Belangrijke punten uit het programma zijn het screenen van parkeerplaatsen en handelszaken, de organisatie van een toegankelijk evenement, het organiseren van een knelpuntwandeling en een overlegmoment met de gebruiker.

Gemeenten die alle punten hebben gerealiseerd, mogen tot eind 2021 de titel van toegankelijke gemeente dragen. Zij krijgen hiervoor een handvest en een logo voor op de website.