De Kock verplicht zandgroeve te sluiten door dwangsom minister

Zandgroeve De Kock.
Foto Vertommen Zandgroeve De Kock.
Een dwangsom van 15.000 euro per dag, dat is de rekening die minister Joke Schauvliege (CD&V) door de Raad van State gepresenteerd krijgt als nv De Kock de zandgroeve in het centrum van Neerijse blijft uitbaten. Sinds gisteren is er dan ook geen activiteit meer te bespeuren, maar toch blijft het actiecomité Kerkeveld op haar hoede.

Het conflict tussen nv De Kock en het actiecomité Kerkeveld, dat ook steun krijgt van de lokale milieubeweging, blijft hilarische proporties aannemen met minister Joke Schauvliege in een hoofdrol. Sinds 2009 mag De Kock de 18 ha grote zandgroeve eigenlijk niet meer uitbaten wegens het gebrek aan een milieuvergunning. Die vergunning werd door de Raad van State ondertussen al vier keer vernietigd op basis van de klachten van het actiecomité. Maar evenveel keer reikte Schauvliege opnieuw een vergunning uit zodat De Kock toch kon voortwerken, ondanks de Raad van State het bewezen vond dat die activiteiten de buurt onleefbaar en onveilig maken.


"De Raad is het spelletje van de minister duidelijk beu en heeft haar zelfs berispt voor haar onwil om het bedrijf effectief te verplichten om te sluiten. Daarom ook werd die dwangsom opgelegd, zodat De Kock voorlopig wel moet stoppen", weet het Actiecomité Kerkeveld. "Na een jarenlange procedureslag halen we dus een slagje thuis, maar we zijn zeker nog op onze hoede. De minister moet namelijk nog beslissen over een nieuwe milieuvergunning en aangezien ze dat nog niet meteen gedaan heeft, vermoeden we dat ze binnenkort gewoon toch die vijfde milieuvergunning zal uitvaardigen, hoewel ze dus al vier keer is teruggefloten." Schauvliege heeft nog tot 8 mei om een beslissing te nemen, al wil haar woordvoerder nog niet bevestigen of ze ook effectief die vijfde vergunning zal uitdelen. Gisteren was de zandgroeve verzegeld met een ketting. (KHK)