Casa Magnolia hoopt Snoezelmobiel voor zwaar zieke kinderen klaar te hebben tegen het najaar

Hanne Van Laer en Dirk Wille van Casa Magnolia brengen de ouders van de zwaar zieke Mats een bezoek.
Foto Vertommen Hanne Van Laer en Dirk Wille van Casa Magnolia brengen de ouders van de zwaar zieke Mats een bezoek.
Casa Magnolia uit Neerijse bestaat sinds het najaar van 2017, de vereniging heeft als doel om de levenskwaliteit van gezinnen en hun naaste omgeving met kinderen en jongeren met zware zorgnoden te verbeteren. In Nederland zal de Snoezelmobiel worden ingericht. Daarin kunnen zwaar zieke kinderen “snuffelen” of op verkenning gaan en “doezelen”, tot rust komen. Soms zijn verplaatsingen heel zwaar en daarom willen ze een eigen mobiele snoezelruimte aanbieden.

In september 2016 verloren dertigers Hanne Van Laer en haar man Bruno Stuyts uit Neerijse hun dochtertje Mina (2) aan een zeldzame stofwisselingsziekte. Omdat Hanne weet hoe zwaar zo’n situatie kan zijn, begon ze met Casa Magnolia. Daar kunnen ouders met een kind met een levensbedreigende aandoening terecht.

”Wij gingen vaak op bezoek bij Villa Rozerood in De Panne, een zorghotel voor kinderen met een zware ziekte. Daar waren steeds verpleegkundigen aanwezig en was er animatie. Er waren ook andere ouders van zwaar zieke kinderen. Die gesprekken met lotgenoten deden je je eigen situatie beter begrijpen. Toen we wisten dat Mina ziek was, hebben we voor haar een geboorteboom geplant, een magnolia. Dat is een boom met prachtige bloemen, die jammer genoeg maar heel kort bloeien. Ik kwam zo op de naam voor Casa Magnolia”, vertelt Hanne.

Op adem komen

“Onze vzw wil gezinnen met een kind met een levensbedreigende aandoening ondersteunen op veel verschillende manieren: door hun huishouden te verlichten en door een thuisoppasdienst die we aan het oprichten zijn. Zo komt kostbare tijd vrij voor elkaar, om samen op adem te komen. We willen onze hulp aanbieden door een beroep te doen op vrijwilligers die de zorg van het zieke kind even overnemen, in de tuin komen helpen, komen strijken of gratis maaltijden brengen. We richten ons specifiek op gezinnen met een grote kans op isolement of uitputting. Het is belangrijk dat het gewone leven van zulke gezinnen kan doorgaan”, zegt Hanne.

Een volgende stap bij het helpen van gezinnen is de Snoezelmobiel. “Snoezelen is een rustgevende ervaring voor zwaar zieke kinderen. Snoezelen is een samentrekking van “snuffelen” of op verkenning gaan en “doezelen”, tot rust komen. Soms zijn verplaatsingen heel zwaar en is het moeilijk om naar een snoezelruimte te gaan. Daarom willen we een mobiele snoezelruimte aanbieden. Via een schenking van Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost kregen we een ziekenwagen. Deze werd volledig leeggemaakt en zal naar Nederland gebracht worden, waar specialist in belevingsgerichte zorg Barry Emons de ombouw voor zich zal nemen. We hopen dat de mobiel klaar zal zijn tegen het begin van volgend schooljaar. Het liep vertraging op door technische problemen bij het ombouwen”, verklaarde Van Laer. In de snoezelruimte bevinden zich onder andere een belletjeslamp, een wiegend zeteltje, voelplaten, een zacht platform dat meetrilt met de muziek. Alles om heerlijk te kunnen snoezelen waar je maar wil.

De verwachte binnenkant van de Snoezelmobiel van Casa Magnolia
Vertommen De verwachte binnenkant van de Snoezelmobiel van Casa Magnolia
De verwachte binnenkant van de Snoezelmobiel van Casa Magnolia
Vertommen De verwachte binnenkant van de Snoezelmobiel van Casa Magnolia

Gezinsdag

In samenwerking met Samoov en Polly’s Ranch for Special Kids organiseert Casa Magnolia met steun van Ladies Circle Leuven op zondag 2 juni in Zaal Patmos in Heverlee hun vierde gratis gezinsdag. “De ideale plaats bij uitstek voor lotgenoten om elkaar te treffen. Ouders en lotgenoten kunnen met elkaar en een thuisbegeleider in gesprek gaan. Daarbuiten is er tijd voor relaxatie en massage. Polly’s Ranch is een zorgboerderij voor kinderen met een beperking en ze hebben naast pony’s ook dieren zoals een cavia en een hond die gewend zijn aan hulpbehoevende kindjes”, klonk het. “We verwachten vele gezinnen, want in het verleden was deze dag enkel gericht op de gezinnen die een beroep deden op onze diensten, nu gaan we dit gegeven opentrekken voor gezinnen die in deze situatie zitten.” 

Meer info over de gezinsdag op https://www.facebook.com/events/268435047375551/

Geïnteresseerden in het project kunnen een kijkje nemen op www.casamagnolia.be. Casa Magnolia zoekt trouwens steeds vrijwilligers in Oost-Brabant.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.