"In half jaar nog geen 4.000 euro verdiend"

ARBEIDERS WEIGEREN KRAAN TE VERLATEN UIT PROTEST

Vanuit een kraan op ruim dertig meter hoogte eisen arbeiders een rechtvaardige betalingsregeling. "Eén van de mannen is ziek en heeft zelfs geen geld om medicatie te kopen", klinkt het bij collega's.
Marc De Roeck Vanuit een kraan op ruim dertig meter hoogte eisen arbeiders een rechtvaardige betalingsregeling. "Eén van de mannen is ziek en heeft zelfs geen geld om medicatie te kopen", klinkt het bij collega's.
Op een bouwwerf in Hove zijn gisterochtend minstens zeven arbeiders uit protest in een kraan geklommen omdat ze naar eigen zeggen al maanden niet worden uitbetaald door hun werkgever. De politie heeft drie uur lang tevergeefs ingepraat op de arbeiders. "We wachten tot ze uit eigen beweging naar beneden komen."

Commotie aan de werf van project De Varens, zestien luxeappartementen op de grens van Hove met Boechout, gisterochtend. Zeven of meer arbeiders klommen in een kraan uit protest omdat ze niet betaald zouden worden door hun werkgever. Ze maakten veel lawaai en sloegen met metalen voorwerpen op de kraan om de aandacht naar zich toe te trekken. In gebrekkig Engels vroegen ze zich luidop af waar hun geld blijft. De politie telde zeven Italiaanse arbeiders met Egyptische roots in de kraan, maar volgens hun collega's zaten er nog twee andere mannen in de cabine van de kraan verstopt."


Aanvankelijk was de sfeer erg grimmig maar de situatie bevroor snel. "Op de begane grond was er eventjes een opstootje met collega's van de arbeiders in de kraan", weet woordvoerder Dirk Fonteyne van de lokale politiezone HEKLA. "Vanuit de kraan werd een metalen staaf naar beneden geworpen die gelukkig niemand raakte. Er zou ook iemand een hamer gegooid hebben vanop de grond die tegen het hoofd van één van de arbeiders terechtkwam. Hij raakte daarbij lichtgewond. De grootste amokmaker op de begane grond hebben we administratief moeten aanhouden."


Naast lokale politie en brandweer kwam ook de federale politie ter plaatse met een onderhandelaar. Die heeft telefonisch contact gehouden met behulp van een tolk, aangezien de arbeiders enkel Italiaans en Arabisch spreken. "We hebben drie uur lang op ze proberen in te praten, maar ze hielden het been stijf", gaat Fonteyne verder. "Ze fysiek naar beneden dwingen hebben we uit veiligheid voor de arbeiders en onze eigen collega's nooit overwogen. We hebben dan besloten om toezicht te blijven houden en te wachten tot ze 's avonds of 's nachts zelf naar beneden zouden komen. Onze teams stonden klaar om ze te arresteren zodat ze zelf niet naar beneden zouden komen."

Kosmas Vasiliadis van nv Peremans, burgemeester Volckaerts en vervangend korpschef Dirk Fonteyne komen poolshoogte nemen.
Marc De Roeck Kosmas Vasiliadis van nv Peremans, burgemeester Volckaerts en vervangend korpschef Dirk Fonteyne komen poolshoogte nemen.

Ziek

Volgens een collega van de kraanklimmers op de begane grond kwamen de arbeiders in april aan in België en is De Varens de vijfde werf waar ze aan werken. "We hebben sindsdien een eenmalige som gekregen van 3.700 euro om ze te sussen", zegt bouwvakker Zizo. "We zijn niet naar hier gekomen om te stelen of drugs te dealen, wel om te werken zodat we kunnen eten en geld naar onze families kunnen sturen. Eén van onze mannen is ziek en heeft geen geld om medicatie te kopen. Het kan zo niet verder, wij willen geld zien voor we terug aan het werk gaan." De arbeiders moeten betaald worden door een onderaannemer van de werf. Algemeen aannemer nv Peremans reageerde gisteren niet op inhoudelijke vragen over uitbetalingen. "Het belangrijkste is die jongens eerst veilig naar beneden krijgen", benadrukt gedelegeerd bestuurder Kosmas Vasiliadis. "Daarna pas bekijken we de reden waarom ze daar zitten."

Ook op de begane grond raken de gemoederen soms even verhit. De politie probeert de arbeiders te kalmeren.
Marc De Roeck Ook op de begane grond raken de gemoederen soms even verhit. De politie probeert de arbeiders te kalmeren.