Onderzoek heropend naar raadsel in zorgcentrum in 2012: meisje (8) loopt schedelbreuk op, niemand weet wat er is gebeurd

In 2012 liep de toen 8-jarige B., een gehandicapt meisje, een zware schedelbasisfractuur op tijdens haar verblijf in MPI Maria Ter Engelen.
Jelle Houwen In 2012 liep de toen 8-jarige B., een gehandicapt meisje, een zware schedelbasisfractuur op tijdens haar verblijf in MPI Maria Ter Engelen.
Een nieuw samengesteld college van deskundigen onderzoekt opnieuw de toestand van een nu 14-jarig meisje uit Oostende dat bijna zeven jaar geleden een zware schedelbasisfractuur opliep in zorgcentrum de Vleugels in Klerken, dat toen MPI Zorgcentrum ter Engelen heette. Dat heeft het hof van beroep in Gent beslist. 

De zaak komt voor in de rechtbank van Veurne omdat de ouders van het meisje het MPI en school Heuvelzicht voor de rechter hadden gesleept. Maar tegen die rechtstreekse dagvaarding ging het MPI in beroep, waardoor de zaak eerst voor het hof van beroep komt. Om meer duidelijkheid te krijgen werd een nieuw team van dokters aangesteld. Als hun rapport klaar is, wordt de zaak in principe teruggestuurd naar de rechtbank van Veurne.

Het incident gebeurde op 23 april 2012. Het toen 8-jarige meisje, een zwaar gehandicapt kind, verbleef op dat moment al lange tijd in het MPI en school Heuvelzicht, beiden in de Dorpsstraat in Klerken. De dag nadien werd ze opgenomen in het Jan Ypermanziekenhuis waar er een zware schedelbasisfractuur werd vastgesteld. Het MPI had nog geen actie ondernomen. Het leven van het meisje hing aan een zijden draadje, maar ze overleefde. 

Het parket startte een onderzoek, maar seponeerde de zaak na vier jaar. Er werden tal van personeelsleden verhoord, maar wat er precies was gebeurd, bleef onduidelijk. De ouders, een koppel uit Oostende, pikten die uitleg niet en daagden het MPI op eigen houtje voor de rechter. “Wij willen antwoorden krijgen over wat er onze dochter overkomen is. Er is iets gebeurd, dat is duidelijk, maar wat?” 

Het feit dat het hof van beroep besliste om nieuwe deskundigen aan te stellen, kan een teken zijn dat het onderzoek eerder tekortschoot. De zaak gaat verder op 28 juni in Veurne.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.