"Dit is crazy én stank voor dank"

MOEDER SLEEPT MPI EN SCHOOL VOOR RECHTER NA SCHEDELBREUK DOCHTER

Het MPI Maria Ter Engelen in de Dorpsstraat.
Jelle Houwen Het MPI Maria Ter Engelen in de Dorpsstraat.
Een moeder uit Oostende heeft het MPI Zorgcentrum Maria Ter Engelen en de school Heuvelzicht voor de rechter gesleept. L.M. verwijt het MPI dat haar dochtertje een schedelbreuk opliep in het centrum. Alleen: het parket onderzocht die feiten 4 jaar lang erg uitgebreid en seponeerde de zaak. L.M. ging daarop zelf verder, maar daagde toch niet op voor het proces. "Dit is crazy. Stank voor dank", fulmineerde advocaat Thomas Bailleul.

Vijf jaar nadat bij de dochter van L.M. een schedelbreuk werd vastgesteld na een epilepsieaanval, sleept de moeder van het kind zowel de school als het zorgcentrum waar haar dochter verbleef voor de rechter. Ze diende eerder al klacht in bij het parket, dat na lang onderzoek besloot dat het MPI niets te verwijten valt. De zaak werd geseponeerd, tot grote woede van de vrouw. De zaak beloofde vuurwerk te geven, gisteren in de rechtbank van Veurne. "Jullie zullen bewijzen moeten voorleggen", klonk het scherp bij de rechter en de procureur. "Jullie menen dat het parket onterecht seponeerde en dus moeten jullie nu het werk doen van het parket." Ook de advocaat die optreedt namens het MPI en de school was niet mals voor de vrouw. "Deze dagvaarding is godgeklaagd, het is echt crazy." De advocaat van L.M. beloofde met bewijzen te komen tegen de zitting van gisteren... maar daagde gewoon niet op.

Advocaat Thomas Bailleul verdedigt het MPI en de school.
JVK Advocaat Thomas Bailleul verdedigt het MPI en de school.

Epilepsieaanval

De feiten waarvoor klacht werd neergelegd vonden plaats op 23 april 2012. De toen 8-jarige B., dochter van L.M. uit Oostende, die al jaren begeleid werd in het MPI en zwaar gehandicapt is, kreeg een zware epilepsieaanval. Het meisje werd opgenomen in het ziekenhuis , waar de artsen een kleine schedelbreuk vaststelden. Conform de procedure werd het parket ingelicht, dat een onderzoek opstartte. "De zaken zijn nadien bijzonder grondig onderzocht geweest, en dit 3 jaar lang", sprak de procureur gisteren. "Er is een afstappingsteam ter plaatse geweest en er werd een gerechtsdeskundige aangesteld. Alle leerkrachten en alle verzorgenden werden ondervraagd. Maar er is niet de minste aanwijzing gevonden dat de schedelbreuk het gevolg zou zijn van een fout in het MPI. De zaak werd daarom geseponeerd." Dat gebeurde op 12 juni vorig jaar. De schedelbreuk die B. opliep, is wellicht het gevolg van haar medische problematiek, en van epilepsieaanvallen. Maar twee dagen voor de zaak zou verjaren in april, sleepten L.M. en haar advocaat het MPI en de school voor de rechter, waar ze gisteren uiteindelijk niet meer opdaagden.

Zwaar aangedaan

"Wat hier gebeurde, is echt ongelofelijk", zei advocaat Thomas Bailleul. "Dit heb ik nog nooit eerder meegemaakt. Bij Maria Ter Engelen zijn ze zwaar aangedaan door deze zaak en de klacht. Ze bieden uitstekende zorgen aan bij deze kinderen. Ook aan B., want 5 jaar na de feiten en ondanks de klacht loopt ze er nog steeds school en ze krijgt er de beste zorgen. Dat zegt toch genoeg? Dat men zich hier niet laat zien, is hét teken dat ze gewoon zelf niets vinden. Ze dagvaardden zowel het MPI als de school: ze weten dus duidelijk niet op wie ze hun pijlen moeten richten. Ik vraag de vrijspraak."


Omdat L.M. als eisende partij na een rechtstreekse dagvaarding verstek liet gaan, zal haar strafvordering wellicht automatisch vervallen. De rechter doet een uitspraak op 13 oktober.