Zeilclub enkel vervolgd voor 2.000 kilo zout in De Plas

In het najaar van 2014 werd er flink geruzied tussen zeilclub VVW Kelchteren en het Agentschap voor Natuur en Bos omwille van zout en pesticide in De Plas in Kelchterhoef. Gisteren verschenen de twee partijen voor de correctionele rechtbank van Hasselt. Daaruit bleek dat de zeilclub enkel vervolgd wordt voor de grote hoeveelheid zout waarmee ze de waterpest wilden bestrijden.

De commotie werd veroorzaakt nadat waterpest opdook in het water in Kelchterhoef. Waterpest bestaat uit snel groeiende zoetwaterplanten die op het wateroppervlak drijven. Dat bleek erg hinderlijk voor zwemmers en surfers. Ook zeilboten kunnen er in verstrikt raken. Daarop kapte zeilclub VVW Kelchteren een grote hoeveelheid zout in het water, maar dat hielp niet.


"Er werd destijds ook aan de overheid om een oplossing gevraagd, maar die kwam er niet. Bij de zeilclub maakte men zich zorgen over wat er zou gebeuren als er iemand in het water in nood raakte. Vandaar de poging met het zout", vertelt advocaat Eric Wouters, die de zeilclub verdedigt. Aanvankelijk was er sprake van 1.000 kilo zout, maar volgens nieuwe cijfers gaat het om 2.000 tot 4.000 kilo. "Hoe dan ook, in een glas van 25 centiliter zijn dat twee à drie korreltjes, dat is dus verwaarloosbaar", aldus Wouters.

Pesticide

Het grote probleem volgde echter in het najaar van 2014. Toen werd er namelijk vastgesteld dat de verboden pesticide terbutryne in De Plas was terechtgekomen. Nadat de piste van graskarpers niet haalbaar bleek te zijn, zou het bestuur van de zeilclub immers een beroep op dit goedje hebben gedaan om de waterpest aan te pakken. Getuigen zagen toen dat het giftig poeder in de plas werd gegooid. Het zou gaan om 25 kilogram van de toxische stof. Agentschap Natuur en Bos reageerde daarop razend. "Wie doet nu zoiets", klonk het ontmoedigend. "De dader werd nooit gevat, dus staat de zeilclub enkel terecht voor de pesticiden", onderstreepte de procureur gisteren in de rechtbank.


Nadat een uitstel werd gevraagd door de advocaten, werd de datum van behandeling vastgesteld op 6 februari. De voorzitter van de zeilclub wenste niet te reageren op de nieuwe ontwikkelingen.


(BVDH)