Wat na vondst gesneuvelde soldaat door zevenjarige jongen?: “Identificeren kan, maar is moeilijk”

Thomas Schepers (7) vindt een Duitse helm met schedel en geweer in zijn tuin.
Benoit De Freine Thomas Schepers (7) vindt een Duitse helm met schedel en geweer in zijn tuin.
Een Duitse gesneuvelde soldaat vinden met een metaaldetector in je achtertuin is al bijzonder straf. Maar de man na 75 jaar identificeren, is andere koek. Archeologen gaan het lichaam deze week opgraven. “Laten we hopen dat zijn naamplaatje erbij ligt”, zegt Sam De Decker, archeoloog bij Onroerend Erfgoed.

De 7-jarige Thomas Schepers uit Helchteren vond een schedel én een oorlogshelm in de tuin. Daar hoort vanzelfsprekend het lichaam bij van een vermiste soldaat. Het slachtoffer liet het leven bij de zware gevechten tussen 7 en 9 september 1944. De Noord-Zuidverbinding – een cruciale grote weg van tactisch belang – werd in de bevrijdingsfase een tijdelijk front. De Britten ten westen zetten de aanval in, een bikkelharde strijd van drie dagen. Een tiental burgers en een pak soldaten kwamen daarbij om het leven.

Deze week nog graaft de dienst Onroerend Erfgoed het lichaam aan de Kazernelaan in Helchteren op. “Dat kan een tweetal dagen in beslag nemen", zegt Sam De Decker, archeoloog bij Onroerend Erfgoed. “Het lichaam wordt bestudeerd en opgemeten. Een antropoloog maakt dan een schatting van de leeftijd. Nadien wordt de gesneuvelde overgedragen aan de politie, die hetzelfde doet richting de Dienst Oorlogsgraven. Duitsland wordt op de hoogte gebracht en zij beslissen of er verder onderzoek gebeurt.”

Thomas Schepers (7) vindt een Duitse helm met schedel en geweer in zijn tuin.
Benoit De Freine Thomas Schepers (7) vindt een Duitse helm met schedel en geweer in zijn tuin.

DNA

Amerikanen steken veel energie in het identificeren van hun ‘oorlogshelden’. Bij Duitsers is dat minder het geval, omwille budgettaire redenen. “Zij hebben tijdens WO I en WO II veel verliezen geleden aan het oostfront. Het gaat om duizenden vermiste soldaten. Natuurlijk zijn er gevallen waarbij ze wél een pak DNA-stalen proberen matchen met gevonden slachtoffers. Maar het blijft moeilijk.”

Als er in Helchteren een naamplaatje bij het lichaam ligt, kan het snel gaan. Indien niet, wordt bekeken welke eenheid daar in Helchteren heeft gevochten. “Als in de registers blijkt dat bijvoorbeeld tien soldaten nog steeds vermist zijn, wordt naar de leeftijd gekeken. Stel dat de gevonden soldaat ouder is dan veertig en er staan maar twee vermiste veertigers op de lijst, kan je al veel namen schrappen.”

Context

Extra belangrijk voor Erfgoed is het bepalen van de context. “Bij elke vondst en opgraving proberen we vooral nieuwe info te winnen om zo de context verder te bepalen. We weten al heel wat over de slag in Helchteren, maar deze vondst kan nieuwe inzichten geven”, aldus De Decker.

Als de identiteit van het slachtoffer wordt gevonden, kan er contact worden gezocht met nabestaanden. “Dat is vaak bijzonder emotioneel. Het gaat hier om een grootnonkel of vader van mensen die 75 jaar lang niéts meer hebben vernomen van hun familielid”, besluit De Decker. 

Thomas Schepers (7) vindt een Duitse helm met schedel en geweer in zijn tuin. De schedel met tanden.
Benoit De Freine Thomas Schepers (7) vindt een Duitse helm met schedel en geweer in zijn tuin. De schedel met tanden.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Etienne Goedertier

  Hopelijk kan deze vondst van Thomas bijdragen aan het afsluiten van een rouwproces van een Duitse familie...

 • Peter De Sutter

  Allemaal goed en wel,....maar geef dienen kleinen zijn helm terug,....hij is zo fier en blij met zijn vondst !

 • Marc Gabriels

  Misschien eens kijken of de nummerplaat van zijne moto nog leesbaar is ?

 • gaetan laporte

  is een mg15 Duits 7,92 mm machinegeweer dat specifiek was ontworpen als een handgemanipuleerd verdedigingskanon voor gevechtsvliegtuigen in de vroege jaren 1930. eind 1940 werd de MG 15 vervangen door de Mauser 7,92 mm MG 81 , MG 81Z (twin-MG 81), MG 131 13 mm machinegeweren of MG 151/20 20 mm kanonnen. Veel MG 15's werden aangepast voor infanteriegebruik .dus kunnen ze al zoeken welke infanterieeenheid daar gelegerd was en word het al een stukje makkelijker ,

 • Jos Vercammen

  Hoe groot is de kans dat het tot een juiste indentificatie komt en welk kostenplaatje hangt hieraan? Hoe groot is de kans dat er na vijfenzeventig jaar nog levende verwanten, die de man gekend hebben, gevonden worden? Die soldaat rust al decenia lang in vrede.Geef hem een waardige rustplaats en laat hem verder ongemoeid deel uitmaken van de grote groep anonieme oorlogsslachtoffers.