Voormalige notaris (52) krijgt 4 jaar cel met uitstel voor verduistering van 4,25 miljoen euro: “Elke dag heb ik meer spijt”

Notaris M.S. (midden, tweede van link) verlaat de rechtbank, maar keert terug wanneer hij de pers ziet staan (archiefbeeld).
BVDH Notaris M.S. (midden, tweede van link) verlaat de rechtbank, maar keert terug wanneer hij de pers ziet staan (archiefbeeld).
De correctionele rechtbank van Hasselt heeft de voormalige notaris M.S. (52) uit Houthalen-Helchteren veroordeeld tot een celstraf van vier jaar met uitstel. Hij verduisterde in totaal 4,25 miljoen euro van tientallen klanten. Dat geld sluisde hij door naar ene Ömer B. (32), die een celstraf van vijf jaar heeft gekregen.

In 2014 kwamen de feiten aan het licht na een doorlichting op het kantoor van M.S. Hij kon niet uitleggen waar al het verdwenen geld was. “Uit onderzoek bleek dat de notaris in november 2011 begonnen was met het systematisch verduisteren van sommen geld”, klonk het bij het openbaar ministerie tijdens de behandeling. Vorig jaar legden enkele slachtoffers al uit dat het geld dat ze verloren, diende voor een aankoop van een huis of uit een erfenis voortkwamen.

Uiteindelijk bleek Ömer B. de rode draad in het dossier. Hij legde vanuit Turkije volledige bekentenissen af. Vooral zijn luxueuze levensstijl met investeringen in kebabzaken, de aankoop van snelle bolides en een gerenoveerde woning, maakte dat hij veel geld nodig had. Van hem werd bijna 3 miljoen euro verbeurdverklaard. Hij krijgt eveneens een beroepsverbod van tien jaar en de onmiddellijke aanhouding wordt bevolen.

De notaris M.S. bleek niet het spilfiguur, wel een beïnvloedbare man die in een tunnelvisie was terechtgekomen en niets verdiende aan de feiten. Hij werd beschreven als een ‘people pleaser’ die niet snel neen zei en voor iedereen goed wou doen. Hij zou er volgens zijn advocaat Michiel Van Kelecom heilig van overtuigd zijn geweest dat hij zijn geld van Ömer B. vroeg of laat wel zou terugzien. Ook Ömer B. zette hem uit de wind en bood via een bericht zijn excuses aan bij de notaris. De verdediging is dan ook tevreden dat de man na een periode in voorhechtenis niet terug naar de cel moet.

Beroepsverbod

Het feit dat M.S. een openbaar ambtenaar was, maakte zijn daden hoe dan ook bijzonder gewichtig. “Er wordt verondersteld dat hij vertrouwen moet inboezemen”, onderstreepte de procureur bij zijn vordering. De voormalige notaris is vandaag niet meer actief in zijn functie van weleer. “Elke dag heb ik meer spijt van wat ik heb gedaan", liet hij al noteren. Hij krijgt ook een beroepsverbod van tien jaar en wordt gedurende die termijn eveneens uit de rechten ontzet. Daarnaast krijgt hij ook een geldboete van 3.000 euro.

De slachtoffers, waarvan 83 een dossier opstelden, werden al grotendeels vergoed door een solidariteitsfonds van de notarissen. Achttien andere personen die betrokken waren bij het verduisteren van het geld en hun rekening beschikbaar stelden, kregen celstraffen van 40 maanden tot een jaar, al dan niet met uitstel voor de helft of de volledig celstraf. Sommigen kregen ook voor een tijdje een beroepsverbod opgelegd.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Vransen

  Witte boorden gaan nooit de cel in. Die hebben geld genoeg voor goeie advocaten. Voor 4,2 miljoen wil ik levenslang voorwaardelijk krijgen

 • lukas wouters

  Een notaris “speelt” met het geld van de afhankelijke burgers en krijgt enkel voorwaardelijk. De kleine meelopers krijgen effectieve straffen. In elk ander land vloog hij achter de tralies. Maar ja, notarissen in Belgie zijn quasi”onschendbaar”.

 • jos hurkmans

  Verdienen zo al veel te veel nargelang ze doen Volk dat zo iets doet moet geen spijt hebben,het is gewoonweg laag bij de grond "krapuul" ,en dit is nog beleefd uitgedrukt voor deze vuiligheid

 • ivan DEJONGHE

  diefstal bedriegen word toch telkens beloond in belgie als ik de rekensom maak is er nog steeds ongeveer 1.000.000 € achter

 • Roger Cooks

  Onze klassenjustitie van "ons kent ons" heeft weer "recht" gesproken. Voor die "zware straf" wil ik graag enkele miljoenen pikken en er daarna spijt van hebben, veel spijt. En die 3000 euro boete zal ik graag betalen met een grijns van het ene oor tot het andere.