Voor tweede keer slachtoffer van gewapende overval op werk: “Hij hield me onder schot en sleurde me onder mijn bureau”

Vermoedelijke dader riskeert zeven jaar cel voor vier gewapende overvallen

Themabeeld
ANP Themabeeld
Op 15 februari 2018 zag loketbediende J. hoe een gewapende overvaller binnendrong in het kantoor van de Voorzorg in Houthalen-Helchteren. “Hij beukte de deur in, sleurde mij onder mijn bureau en eiste met een pistool het geld uit de lade. Ik dacht : ‘ik moet braaf zijn en zorgen dat ik dit overleef’.” En het was niet de eerste keer dat de vrouw zo’n nachtmerrie beleefde, want 18 jaar geleden maakte ze hetzelfde mee. 

Loketbediende J. stond vandaag oog in oog met de man die volgens de aanklager het kantoor van de Voorzorg in Houthalen-Helchteren op 15 februari 2018 overviel. De beklaagde, een 39-jarige man uit Houthalen die een bekende was in het kantoor, stond samen met een kompaan terecht voor vier gewapende overvallen, het kraken van een bankautomaat in Genk en enkele diefstallen. 

J. getuigde over wat er in februari vorig jaar precies gebeurde, toen ze - al voor de tweede keer - het slachtoffer werd van een gewapende overval op het werk. “Ik was rond 12 uur mijn laatste klant aan het helpen en wilde de deur sluiten. Plots zag ik hoe een man in het zwart gekleed en met een zwarte helm op het hoofd twee klanten met een pistool bedreigde. Daarna beukte hij de deur in en richtte hij het wapen op mij. Ik moest de geldlade leegmaken maar er zat niet veel geld in. Daarna sleurde hij mij onder mijn bureau. Ik dacht: ‘ik moet braaf zijn en zien dat ik dat hier overleef’. Hij werd zenuwachtig en er viel wat geld uit zijn handen. Hij heeft dan nog een blauwe geldkoffer gevonden die onder het bureau lag en is weggevlucht.”

Vier gewapende overvallen

Tussen 2017 en 2018 werd het kantoor van de Voorzorg in Houthalen vier keer overvallen, telkens op dezelfde manier. Bij een van de overvallen werd ruim 11.000 euro buit gemaakt. Drie slachtoffers waren meer dan vier maanden werkonbekwaam. De aanklager vorderde zeven jaar cel en een boete van 2.400  euro voor hoofdbeklaagde N. (39). De man pleegde volgens de aanklager niet alleen de overvallen maar kraakte samen met kompaan B. ook een bankautomaat in Genk en pleegde verschillende diefstallen. 

Voor kompaan B. vorderde ze een celstraf van 40 maanden en een boete van 800 euro. De twee beklaagden bekenden echter beiden enkel dat ze de bankautomaat wilden kraken omdat ze toen ‘in een slechte periode zaten’. De twee ontkenden dat ze iets te maken hadden met de gewapende overvallen.

Die man lacht met het systeem en is een groot gevaar voor de maatschappij

Aanklager over beklaagde N., die zeven jaar cel riskeert voor vier gewapende overvallen

39 veroordelingen

De strafrechter in Tongeren confronteerde hoofdbeklaagde N. met heel wat bewijzen uit het onderzoek zoals het DNA-profiel op een wapen dat bij een van de overvallen werd achtergelaten, het belastend gsm-onderzoek, de gestolen scooter en de gestolen nummerplaat die aan hem konden gelinkt worden. Het waren volgens N. allemaal toevalligheden. 

De dertiger liep eerder al 25 veroordelingen op voor de politierechtbank en 14 voor de strafrechtbank. “Die man lacht met het systeem,” motiveerde de aanklager de zeven jaar cel. “Hij trekt geen lessen uit eerdere veroordelingen. Met zoveel ernstige feiten op korte tijd ben ik zeer verontrust door zijn houding en zijn gebrek aan schuldinzicht. Dit is een zeer gevaarlijke persoon en het gevaar op recidive is groot.”

De advocaat van N. vroeg een straf met uitstel. Kompaan B. vroeg een werkstraf. Op 17 juni velt de strafrechter in Tongeren een vonnis. 

Slachtoffer J. sloot af. “De enigen die weten wat er gebeurd is, zijn de daders zelf. Het is jammer dat ze dan niet toegeven wat er juist gebeurd is.” De zaak bezorgde de vrouw heel wat stress en ze houdt er privé ook nog steeds angsten aan over. “Maar toch doe ik mijn werk nog altijd graag.”