Vijf jaar cel voor grootvader die kleindochter misbruikte: "Kind van acht maakt geen seksuele avances"

De zaak werd behandeld in de correctionele rechtbank van Hasselt.
Birger Vandael De zaak werd behandeld in de correctionele rechtbank van Hasselt.
Een 73-jarige grootvader uit Houthalen-Helchteren is veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar, waarvan twee effectief. Tussen 1 juni 2004 en 13 september 2009 heeft hij zijn kleindochter seksueel misbruikt. Het meisje was amper acht jaar toen de feiten begonnen. De suggestie van de beklaagde dat zijn kleindochter zelf avances maakte, werd door de rechtbank vernietigd.

Het slachtoffer woonde in bij haar grootouders nadat haar ouders waren gescheiden. De feiten speelden zich af in de garage van het huis. De rechtbank oordeelde dat de verklaringen van het slachtoffer zeer geloofwaardig zijn. ze kon concreet beschrijven hoe ze door haar grootvader werd verkracht en aangerand. De klacht heeft ze pas ingediend bij de politie toen ze net achttien jaar was. Eerder bracht ze het wel ter sprake bij het CLB en later vertelde ze het ook aan haar vader, een vriend en een vriendin. Volgens de rechtbank niet ongebruikelijk en het gevolg van het feit dat slachtoffers pas geruime tijd later beseffen wat er is gebeurd. Bovendien is het extra gevoelig als dit in familieverband gebeurd. Financiële redenen bij de klacht worden uitgesloten. De rechtbank gelooft ook niet dat het om een wraakactie gaat of dat het slachtoffer op deze manier wilde weg geraken bij haar grootouders en hun huisregels.

Benen open in kort rokje

De grootvader maakte bij de rechtbank geen beste beurt. Hij verklaarde onder meer dat het meisje aanleiding gaf door met haar benen open te gaan zitten als ze een rokje droeg en dat zij zelf de aanleiding gaf. Hij beweerde ook dat zijn kleindochter een boekje had waarin alle seksstandjes stonden vermeld. Achteraf stelde hij zijn eigen verklaringen in vraag. “Ik vroeg de politie om maar wat op te schrijven, zodat ik van het verhoor af was”, aldus de man. Het kwam zijn geloofwaardigheid allemaal niet ten goede.

“Een grootvader moet voor zijn kleindochter zorgen en moet haar beschermen, helpen en ondersteunen. De man deed exact het omgekeerde”, staat in het vonnis. “Het is schrijnend om de verantwoordelijkheid in de schoenen van een kind van acht jaar te schuiven. Een kind van die leeftijd maakt geen seksuele avances naar haar eigen grootvader.” De rechtbank veroordeelt de man naast een celstraf, die deels met uitstel werd uitgesproken, ook tot een schadevergoeding van 3.000 euro. 
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jeanke Devisser

  Dit zijn belachelijke sancties!!

 • Bart Van der Stappen

  Hij zal wel iemand kennen bij het gerecht anders is dit niet mogelijk. Ik heb een zwaardere straf gehad om met mijn brommertje 56 te rijden op een baan van 70. Mijn amigo 93 en hij kwam er van af met een glimlach. Dat is een klein voorbeeld van gerecht en klassenjustitie. Ter verduidelijking alle twee zonder voorgaande feiten. Ik zie je al denken.

 • karin verwimp

  Noem je dat een straf meneer (?) de rechter? U moest zich dood schamen!

 • Samuel Peeters

  Ik mis een plek in ons rechtssysteem waar een burger bezwaar kan aantekenen tegen een te licht uitgesproken straf (tegen een derde).

 • Stan Vankoo

  Gebeurde vroeger ook, maar er was geen media!