Videobeelden tonen spookrijder met hoge snelheid, luttele seconden voor zware ongevallen in Houthalen-Helchteren: 64-jarige man uit Hechtel-Eksel gearresteerd

De ravage die de man aanrichtte, is enorm.
Mine Dalemans De ravage die de man aanrichtte, is enorm.
Op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren hebben rond 18 uur meerdere verkeersongevallen plaatsgevonden. Dat meldt de politiezone CARMA. Een spookrijder, die met een blauwe Dodge aan een immense snelheid reed, ligt aan de basis van de ongevallen. Er vielen geen dodelijke slachtoffers, maar wel verschillende licht- en zwaargewonden. Een 64-jarige man uit Hechtel-Eksel is inmiddels gearresteerd.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het zijn heftige taferelen die zich zondag in de vooravond hebben voorgedaan in Houthalen-Helchteren. In een video is te zien dat een blauwe Dodge aan hoge snelheid – volgens ooggetuigen aan wel 120 kilometer per uur – in de tegenovergestelde richting rijdt op de Grote Baan. “Volgens de eerste verklaringen heeft die pick-up een botsing veroorzaakt voor het kruispunt aan de Ringlaan”, zegt burgemeester Alain Yzermans (sp.a). Daar heeft de bestuurder vier wagens beschadigd.

“Leek wel een aanslag”

De Houthalense Debora Zizi zag het met haar eigen ogen gebeuren. “Ik stond aan de lichten van de Dorpsstraat te wachten en zou net groen krijgen, toen mijn zus en ik een harde slag hoorden. We dachten dat een bestuurder ergens tegen was geknald, maar wat we zagen, was veel erger. We zagen een witte auto tegen een flitspaal vliegen. De blauwe Dodge ramde ook nog enkele andere wagens.”

Iemand die in de buurt was, maakte deze foto.
RV Iemand die in de buurt was, maakte deze foto.

“Mijn zus en ik hebben dan meteen de hulpdiensten gebeld en gevraagd om meteen ambulances te sturen. Dat leek ons echt wel nodig, want we zagen hoe verschillende mensen in hun kapotte wagens bleven zitten. Ik vreesde ook meteen dat er dodelijke slachtoffers waren gevallen. Als ik zelf was doorgereden, had ik dit verhaal misschien zelfs niet kunnen navertellen. Zo heftig was het, alsof we in een film zaten. Een aanslag: dat was eigenlijk het eerste waar ik aan dacht. Het was dan ook duidelijk dat de man niet van plan was om te stoppen. Hij is meteen doorgevlamd over de berm heen en reed dan in de tegenovergestelde richting.”

Ik stond aan de lichten van de Dorpsstraat te wachten en zou net groen krijgen, toen mijn zus en ik een harde slag hoorden. We dachten dat een bestuurder ergens tegen was geknald, maar wat we zagen, was veel erger. We zagen een witte auto tegen een flitspaal vliegen. De blauwe Dodge ramde ook nog enkele andere wagens

Getuige Debora Zizi

14 voertuigen betrokken

De man zette zijn rit verder en botste nog tegen negen andere wagens ter hoogte van de Souwstraat. In totaal raakten er 14 voertuigen betrokken. Enkele bestuurders raakten gekneld in hun voertuig. Er zijn zes lichtgewonden en twee zwaargewonden gevallen. “Maar voorlopig zijn er nog geen dodelijke slachtoffers gemeld”, zegt Marleen Smeyers, persverantwoordelijke van de politiezone CARMA.

Politie CARMA kwam ter plaatse voor onderzoek. Het parket heeft ook een verkeersdeskundige gevorderd om de omstandigheden te onderzoeken. Ondertussen is er een 64-jarige man uit Hechtel-Eksel gearresteerd.

LEES OOK:  Alweer een Dodge Ram, berucht pick-uptype al eerder betrokken bij horrorcrash

De schade was enorm.
Mine Dalemans De schade was enorm.
Volgens omstaanders was een blauwe Dodge aan het spookrijden, nadat hij vier auto's had aangereden.
Mine Dalemans Volgens omstaanders was een blauwe Dodge aan het spookrijden, nadat hij vier auto's had aangereden.
De hulpdiensten kwamen massaal ter plekke.
Mine Dalemans De hulpdiensten kwamen massaal ter plekke.
Over de hele breedte van de baan liggen brokstukken en auto’s.
Mine Dalemans Over de hele breedte van de baan liggen brokstukken en auto’s.
Verscheidene auto’s werden genadeloos aan de kant geramd.
Mine Dalemans Verscheidene auto’s werden genadeloos aan de kant geramd.
De ravage moet enorm veel lawaai hebben veroorzaakt en heel wat mensen komen dan ook kijken.
Mine Dalemans De ravage moet enorm veel lawaai hebben veroorzaakt en heel wat mensen komen dan ook kijken.
In totaal waren er 14 voertuigen betrokken.
Mine Dalemans In totaal waren er 14 voertuigen betrokken.
De schade was enorm.
Mine Dalemans De schade was enorm.
Er zijn zwaargewonden en lichtgewonden gevallen.
Mine Dalemans Er zijn zwaargewonden en lichtgewonden gevallen.
De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse.
Mine Dalemans De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse.