Toiletbezoek wordt feest op festival

3D-SCHERMEN, VIDEOSPELLETJES EN GADGETS MAKEN PLASSEN LEUKER

Het 'toilettencomplex' is een klein festivaldorp op zich.
KOS Het 'toilettencomplex' is een klein festivaldorp op zich.
Bij een toiletbezoek tijdens festivals denkt u vast aan aftandse werf-wc's, maar het Houthalense festival Extrema Outdoor maakt deze zomer komaf met die vooroordelen. Als eerste festival ter wereld kan je er genieten van 'Toilet Xperience'. Bezoekers krijgen er een vip-behandeling, 'de schoonste wc-brillen ter wereld' en... 3D-schermen in het toilethokje.

Een toiletbezoek tijdens een evenement is vaak geen feest. Toiletten zijn vies, stinken en betekenen voor velen een bron van bacteriën. "Sterker nog: veel mensen gaan om die reden niet eens naar een evenement", zegt de Nederlandse bedenker René Van de Poel. "Daarom kwamen we enkele jaren geleden met concept van 'Toilet Xperience' op de proppen. Het heeft enige tijd geduurd voor alles op punt stond en we moeten na begin mei nog een tweetal weken proefdraaien maar op 22, 23 en 24 mei kunnen bezoekers voor het eerst kennismaken met het beste toiletbezoek ter wereld tijdens Extrema Outdoor in Houthalen."


De festivalganger mag zich alvast opmaken voor een unieke ervaring. Vergeet om te beginnen lange rijen van oranje hokjes met nog langere wachtrijen ervoor. Toilet Xperience is een klein festivaldorp op zichzelf, compleet met bijhorende animatie.

In de toiletten worden 3D-beelden gebruikt.
KOS In de toiletten worden 3D-beelden gebruikt.

Gamen

"Vanuit onze entertainment-achtergrond schreven we verschillende shows die door professionele artiesten worden uitgevoerd", zegt Van de Poel. "Onze WC-hokjes zijn daarnaast uitgerust met 3D-schermen en de urinoirs veranderden we in een videospel, zodat je kan gamen met je urinestraal. Er zal de mogelijkheid zijn om er kleine festivalgadgets aan te kopen en misschien wel zo belangrijk: alles gebeurt volledig geur- en geluidsloos (lacht)." Door het woordje 'proefdraaien' en zoveel gadgets in een toilet, zou een mens haast angst krijgen dat de wc-brillen plots een eigen leven gaan leiden. "Niemand hoeft zich zorgen te maken: alles zal perfect verlopen", verzekert Van de Poel. Extrema Outdoor mag dan wel het eerste festival zijn waar je ervan kan genieten, binnenkort reist het toiletcircus heel Europa rond. "De telefoon staat roodgloeiend. Momenteel staat onze agenda al vol tot het einde van dit jaar."


Bij Extrema Outdoor zijn ze maar wat gelukkig dat ze 'het toilet van de 21ste eeuw' naar Houthalen kunnen halen. "Voor onze bezoekers wordt het sowieso de mooiste tijd die ze ooit op een toilet hebben doorgebracht", zegt woordvoerder Cedric Claes.

De 3D-schermen in de urinoirs veranderen in een videospel.
KOS De 3D-schermen in de urinoirs veranderen in een videospel.

Line-up

"We verwachten hoe dan ook heel wat volk tijdens deze vijfde editie. Zestig procent van onze tickets zijn momenteel al uitverkocht. Geen wonder, want met wereldtoppers als Jamie Jones, Tale Of Us, Adam Beyer, Dave Clarke en Claptone hebben we weer een hele sterke line-up klaar."