Tientallen auto’s beschadigd door vandalen in Houthalen

“Nergens is iets gestolen. Geen idee wat de daders hiermee willen bereiken”

De daders takelden onder meer twee bestelwagens van Ronny Lijnen toe.
RTZ De daders takelden onder meer twee bestelwagens van Ronny Lijnen toe.
Vandalen hebben in de nacht van woensdag op donderdag tientallen auto’s toegetakeld in de omgeving van de Groenstraat en de Koolmijnlaan in Houthalen-Helchteren. Nergens werd iets gestolen, maar de daders leefden zich wel volop uit op de autoruiten en sloegen zelfs diepe blutsen in de carrosserie. Takeldiensten reden donderdagmorgen af en aan in Houthalen om de vele beschadigde auto's weer op te halen.

“Eén van de inwoners hier aan de Groenstraat is ‘s ochtends om half zes even wakker geworden van een luide slag”, legt buurtbewoner Ronny Lijnen uit. “Het gaat om de 16-jarige buurjongen. Samen met zijn moeder is hij nog opgestaan en hoorden ze de slagen op de auto’s. Ze hebben ook stemmen gehoord, op straat liep een drietal personen rond. Telkens klopten ze op de wagens. Mogelijk was er nog een kompaan die met een auto rondreed, en hen weer oppikte. ‘s Ochtends bleken alleszins mijn twee bestelwagens toegetakeld”, vertelt de eigenaar van het bouwbedrijf Lijnen. “Ik heb mijn mensen met andere dienstwagens op pad moeten sturen. En niet alleen de ruiten zijn gesneuveld, ook het rooster aan de voorkant van de wagens is eruit geklopt. In de motorkap is een grote deuk zichtbaar. De voorruit en een zijruit zijn aan diggelen geslagen. En waarom? Geen idee, want uit de wagens is helemaal niets gestolen. Het gaat puur om vandalisme. Dat is hier in de buurt al vaker gebeurd, maar het was nog nooit zo erg als vandaag.”

Tientallen auto’s

En Ronny Lijnen is duidelijk niet de enige. “Mijn buurvrouw stond vanmorgen (donderdagmorgen, red.) huilend naast haar wagen. Op haar oprit zijn twee gezinsauto’s toegetakeld. Ze kon haar eigen kinderen niet eens meer naar school brengen en vervolgens zelf naar haar werk gaan. Begin het ook allemaal maar eens te betalen, die schade. Even verderop bij de dokter op de parking werden ook enkele auto’s geviseerd. En hier in de wijk aan de Oude Bemdens zijn op de opritten zeker al vier auto’s bewerkt. En dat in een klein doodlopend straatje. Je moet het lef maar hebben. In de Koolmijnlaan staan er eveneens een paar met gesneuvelde ruiten, net als in de Korte Hofstraat. Het gaat toch al zeker om een tiental wagens”, vertelt Ronny verder. “En dan zijn er nog buurtbewoners die nog wakker moeten worden. Mogelijk komen er in de loop van de dag nog meer schadegevallen binnen. Dat zijn toch bijlange geen kleine vandalenstreken meer. En het motief? We hebben er het raden naar. Wat bereik je hier in hemelsnaam mee?”

Wraakactie van inbrekers

Toeval of niet: woensdagavond was net over de gemeentegrens in Zonhoven een grote klopjacht bezig op één of meerdere inbrekers. Die waren op heterdaad betrapt bij een inbraak in een woning aan de Laambroekstraat, niet ver van de baan van Zonhoven naar Houthalen. De daders lijken zelfs gevlucht te zijn in de richting van Houthalen, terwijl de politie hen nog met een helikopter en speurhonden achternaging. Of de boeven later in de nacht wraak wilde nemen op de tientallen auto’s, of dat het gaat om afzonderlijke vandalenstreken, moet nog uit het onderzoek blijken.

Aan de Groenstraat werden verschillende auto's beschadigd.
RTZ Aan de Groenstraat werden verschillende auto's beschadigd.
Verschillende bewoners zagen donderdagmorgen de schade aan hun auto.
RTZ Verschillende bewoners zagen donderdagmorgen de schade aan hun auto.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karine Roeland

  Ook al worden de daders gevat, met een 'dit mag je niet doen' komen ze er van af en als slachtoffer blijf je in de kou zitten.

 • Freddy Van de Velde

  Triestige samenleving geworden hier .

 • Tina Colpaert

  In welke toffe wereld leven wij toch de dag van vandaag?

 • etienne vijverman

  het zal je maar overkomen triestig en de daders als ze al gevonden worden meer dan waarschijnlijk ...onvermogend de slachtoffers kunnen zelf voor de schade opdraaien