Remo-site moet tijdelijk sluiten na schorsing vergunningen

De Remo-site in Houthalen-Helchteren
Karolien Coenen De Remo-site in Houthalen-Helchteren
De Remo-site in Houthalen-Helchteren moet vanaf vrijdag tijdelijk sluiten. Verdere aanvoer van recyclageresidu’s naar de stortplaats is er momenteel onmogelijk en een uitbreiding is niet mogelijk omdat de vergunningen geschorst zijn, bevestigt uitbater Group Machiels.

De Raad van State vernietigde vorige maand de milieuvergunning voor de uitbreiding met 15 hectare van de Remo-site in Houthalen-Helchteren. Ook schorste de Raad voor Vergunningsbetwistingen de bouwvergunning. Dat gebeurde telkens op vraag van de Limburgse Milieukoepel.

Door de onderbreking van de aanvoer moeten 350 bedrijven - vooral uit Limburg, de Antwerpse Kempen en Vlaams-Brabant - tijdelijk uitwijken naar stortplaatsen in andere provincies. Volgens Group Machiels komt ook de werkgelegenheid van tientallen arbeiders en bedienden onder druk, zowel bij Remo als bij klanten en leveranciers.

Remo gaat nu voor een nieuw project-MER (milieuffectrapport), gevolgd door een nieuwe vergunningsaanvraag, in dialoog met alle betrokken partijen. “Het geeft ons wel de kans om met een aantal stakeholders op zoek te gaan naar een structurele oplossing”, zegt Yves Tielemans, manager van Remo Milieubeheer. “Wij geloven in een duurzame oplossing. Het gaat tenslotte om het afval van ons allemaal.”

Meer CO2-uitstoot

De enige overgebleven stortplaatsen in Vlaanderen bevinden zich zo in Antwerpen, Gent en Roeselare. “Het Limburgse afval zal dus heel wat extra kilometers moeten afleggen, en bijgevolg meer CO2-uitstoot genereren en meer vrachtwagens toevoegen aan de structurele files in en rond Antwerpen”, reageert Stany Vaes, algemeen directeur van go4circle, de Belgische federatie van de afval- en recyclagesector.