Opvallende ‘uitleg’ in de rechtbank: “Ik werd ontvoerd en gedwongen om die overval te plegen”

Het gerechtsgebouw in Hasselt.
Mine Dalemans Het gerechtsgebouw in Hasselt.
Een 27-jarige man uit Tienen kijkt aan tegen een celstraf van achttien maanden voor een overval op een nachtwinkel in Houthalen-Helchteren. Een overval die hij naar eigen zeggen moest plegen.

De feiten dateren van 4 november 2017. Samen met een kompaan, die ook achttien maanden cel riskeert, trapte de beklaagde omstreeks 3 uur de deur van de winkel in. Ze haalden een speelgoedwapen boven waarmee een klant bedreigd werd, en eisten geld. De uitbater bleek echter niet onder de indruk en wist het duo te verjagen. Al kreeg hij wel nog een fles sterke drank en enkele nootjes naar het hoofd geslingerd.

Nazicht van camerabeelden bracht de politie uiteindelijk bij de twintiger, die met een opvallende verklaring aan kwam zetten. “Ik werd gedwongen om die overval te plegen”, klonk het. “Ze hebben toen ook mijn gsm gestolen.”

Wie ‘ze’ zijn, is dan weer onduidelijk. Bovendien hebben beide beklaagden reeds een strafblad. De procureur was alleszins niet overtuigd, ook al omdat de beklaagde volgens zijn eigen verklaringen anderhalve maand zonder gsm rondgelopen zou hebben. Er werd dan ook een celstraf van achttien maanden gevorderd voor beide beklaagden, alsook een boete van 900 euro.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.