Is dit de grootste friet van het land?

Bij Ronny Vandebeek van frituur Philadelphia krijg je voor 3,90 euro één kilogram friet opgeschept

De grootste friet van Limburg kan je krijgen bij frituur Philadelphia in Houthalen. 
Uitbater is Ronny Vandebeek.
Mine Dalemans De grootste friet van Limburg kan je krijgen bij frituur Philadelphia in Houthalen. Uitbater is Ronny Vandebeek.
Wie een serieus ‘hongerke’ voelt opkomen, kan eventueel terecht bij frituur Philadelphia een de Koolmijnlaan in Houthalen. Voor 3,90 euro scheppen ze daar een gigantische puntzak vol met één kilogram friet. “Er is maar één klant die hem echt helemaal op krijgt. De meeste komen er gewoon met een hele familie of een groep van eten”, lacht uitbater Ronny Vandebeek.

“Dit is echt niet meer normaal”, lacht klant Lau Schraepen uit Zonhoven. Hij rijdt speciaal naar Houthalen om zijn frieten te gaan halen. “Uiteraard, want waar krijg je zulke grote hoeveelheden als hier? De kleinkinderen zijn vandaag bij ons op bezoek, en samen met mijn vrouw heb ik wel wat honger. Wat we komen bestellen? Gewoon: één grote friet, want meer krijgen we echt niet op. Meestal blijft er zelfs nog wat over. Die porties zijn dan ook gigantisch. Ik heb het ze thuis eens op de weegschaal gelegd en ik kwam al aan 750 gram voor een gewone friet. Dan moet de grote dus ruim een kilo zijn. Ik snap niet dat die mensen daar nog aan uit kunnen. Vergelijk dat eens met dat zielig zakje frietjes dat je bij de Quick of de McDonalds krijgt, dan heb je hier toch wel waar voor je geld. Wel niet te veel reclame maken hé, anders wordt dat straks nogal aanschuiven in mijn vaste frituur.”

Klanten waarschuwen

Uitbater Ronny Vandebeek van Philadelphia houdt vast aan zijn gigantische porties. “Anderhalf jaar geleden hebben we deze zaak overgenomen. Toen waren ze al bekend om de grote frieten. Ik heb beslist dat we dat handelsmerk absoluut in stand zouden houden. Neen, de meeste klanten krijgen dat uiteraard niet op. Ik heb één klant die hem met een beetje wringen helemaal binnen krijgt. Die man komt speciaal van Genk naar hier gereden. Meestal waarschuw ik nieuwe klanten als ze aan de toog een grote friet bestellen. Dan laat ik de puntzakken zien, zodat ze een idee hebben van het formaat. Sommigen zetten dan toch door en willen hem absoluut bestellen. Tja, de meeste geraken dan niet eens aan de helft. Eén ding is zeker: met honger hoef je hier echt niet naar buiten te gaan.”

Omzet

“Of ik daar zelf financieel nog wel aan uit kan? Goh, als ik het voorzichtig nareken kom ik juist uit de kosten met mijn grote porties,” denk Ronny. “De aardappelprijs is ook serieus aan het stijgen, hé. Maar voorlopig houden we vol. Ik zie het als bijzondere reclame. De klanten komen speciaal voor die kolossale porties naar hier, en ik merk dat families en groepen naar mij komen om te bestellen. Die nemen in ruil extra veel vlees en wat meer drank mee. Zo verdien ik er toch goed mijn boterham mee. Je hoort mij niet klagen over de omzet. Of mijn frieten momenteel de grootste van het land zijn? Geen idee. Volgens mijn klanten krijgen ze momenteel nergens meer dan hier.”

De grootste friet van Limburg kan je krijgen bij frituur Philadelphia in Houthalen. 
Uitbater is Ronny Vandebeek.
Mine Dalemans De grootste friet van Limburg kan je krijgen bij frituur Philadelphia in Houthalen. Uitbater is Ronny Vandebeek.58 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chantal von Glasow

  Frituur Speedy te Heusden Zolder heeft ook het concept van familie friet :) en als je daar een kleine vraagt is die zo groot als ergens anders een grote friet.

 • Stijn Eggermont

  die van Chipz in Antwerpen zijn groter en krijg ik ook volledig op. Toch niet zo raar? We zijn belgen voor iets eh ;)

 • Nicolas Van-nuffel

  frituur Davy in Wommersom Vlaams-brabant krijg je ook als ik me niet vergis 1,2 kg frietjes voor zelf nog geen 3 euro !

 • Patrice Haemers

  denk dat velen hier zich wat miskijken op de foto.

 • Andy De Schieter

  En maar klagen dat we teveel eten weg gooien.