Everzwijnen blijven buurt teisteren

ONDANKS SCHRIKDRAAD, WEER VOORTUINEN OMGEWOELD AAN LINDEMAN

Buurtbewoonster Nele Claes in haar omgewoelde voortuin.
Marco Mariotti Buurtbewoonster Nele Claes in haar omgewoelde voortuin.
De schrikdraad aan de Kolderstraat om everzwijnen tegen te houden, heeft nog niet het gunstige effect. Woensdagochtend werden zeker drie voortuinen omgewoeld door zo'n tien everzwijnen. "Een meisje dat rond half acht naar de bushalte wandelde, liep bang terug toen ze de dieren zag staan", zegt Nele Claes.

De buurtbewoners aan de Kolderstraat op de grens met Heusden en Houthalen zagen woensdagochtend hun voortuinen voor de zoveelste keer omgewoeld worden. Weer stond er een groep wilde everzwijnen in de wijk met alle gevolgen vandien. Maar blijkbaar stond er geen stroom op de pas geplaatste schrikdraad.


"Een buurvrouw moest ze verjagen met haar bezem", zegt Yusuf Cosar wiens voortuin voor de derde keer werd omgewoeld. "Toen ik ging voelen aan de onlangs geplaatste schrikdraad kon ik mijn ogen niet geloven. Er zit gewoon géén stroom op! Hoe moeten die dieren dan ooit afschrikt worden?" Toen de draad net geïnstalleerd was, zat er nochtans wél stroom op. Wat er misliep, is niet duidelijk. De burgemeester speelde alle informatie door aan het Agentschap Natuur en Bos. Mogelijk is er sabotage in het spel.


Een deel van het bos tegenover de huizen is zelfs nog niet omheind. "Wanneer ze dat gaan doen, weten we niet, maar zo heeft het natuurlijk geen zin", zeggen buuvrouwen Nele en Rita. "Ze wroeten nu zelfs nog dieper dan ervoor. Je hoort ze overdag grommen en zelfs vechten in het bosje hier tegenover. Maar blijkbaar mag er nu eindelijk worden gejaagd en zouden ze héél snel in actie schieten. Een studente die hier 's morgens door de straat wandelde, liep in paniek terug toen ze de beer zag staan."


Agentschap Natuur en Bos vertelde maandag nog dat ze afgelopen weekend twee kilometer schrikdraad plaatsten langs de woonwijk Lindeman waar het probleem zich het felst situeert. "Maar het is een pilootproject. We evalueren nadien de effecten en afhankelijk daarvan zien we of we elders de draad kunnen installeren, of dat andere oplossingen nodig zijn."

De everzwijnen wroeten al vier weken de ganse wijk om.
Marco Mariotti De everzwijnen wroeten al vier weken de ganse wijk om.

Drijfjacht

Ook dinsdagnacht zou er gejaagd zijn aan de mijnterril. En intussen raakte bekend dat er in het najaar extra drijfjachten worden gehouden in Leopoldsburg om de druk tegen te gaan. Voorstanders denken dat énkel de jacht een gunstig effect heeft. "Maar ze hebben het eigenlijk al te ver laten komen. En blijkbaar moet het hoogtepunt nog komen. De evers hebben proteïne nodig omdat ze nu veel eikels en kastanjes eten. Daarom gaan ze op zoek naar wormen. Dus we houden ons hart vast voor wat nog komen gaat", zegt Rita.


De zeugen krijgen gemiddeld 10 jongen per worp. Het aantal in Midden-Limburg is dan ook exponentieel toegenomen.