Demir haalt uit naar sp.a: “Sympathisant van Grijze Wolven op lijst voor Vlaams Parlement”

Zuhal Demir (N-VA): “Gebruik gemeenschappen niet als kiesvee”
PHOTONEWS/Pieter-Jan Vanstockstr Zuhal Demir (N-VA): “Gebruik gemeenschappen niet als kiesvee”
Eind april dook op Facebook een foto op waarop de Limburgse sp.a-kandidaat Mustafa Aytar het teken van de Grijze Wolven maakt, de Turkse extreemrechtse organisatie. Hij deed dat naar eigen zeggen bij wijze van grap. Dat hij nu toch op de sp.a-lijst prijkt voor het Vlaams Parlement, is Zuhal Demir een doorn in het oog. “De partij gebruikt de Turkse gemeenschap als kiesvee, waarop wacht sp.a om Mustafa Aytar uit te sluiten?”, vraagt ze zich af.

Mustafa Aytar - ook schepen in Houthalen-Helchteren - bracht op de foto de ‘wolvengroet’ voor een Turkse vlag met drie halve manen. Beide elementen zijn symbolen van de Grijze Wolven, de extreemrechtse en gecontesteerde Turkse organisatie. Aytar werd eerder al aan de Grijze Wolven gelinkt, doordat hij vorig jaar in Genk aanwezig was bij een toespraak van de Belgisch-Turkse Federatie, de organisatie die de Grijze Wolven in ons land overkoepelt. Daarnaast tonen foto’s op Facebook hoe hij een tentoonstelling van die federatie bijwoont.

Geen commentaar

“Deze foto dateert van drie jaar geleden”, reageerde Aytar. “We waren maar aan het grappen, we deden verschillende politieke tekens. Ik voel me in de val gelokt dat dit nu zo naar buiten komt.” Sp.a stelde dat Aytar geen lid van de Grijze Wolven is. Kritiek op zijn derde plaats op de Vlaamse lijst is momenteel dan ook niet aan de orde, klonk het. “Mustafa Aytar is in de fout gegaan. Hij heeft zich verantwoord en persoonlijk verontschuldigd en publiek afstand genomen van deze beweging”, zei provinciaal sp.a-voorzitter en burgemeester van Houthalen-Helchteren Alain Yzermans eind april. Vandaag wil Yzermans geen commentaar geven op de uitval van Zuhal Demir. Ook kopstukken Els Robeyns en Meyrame Kitir houden de lippen stijf op elkaar.

Mustafa Aytar maakt het gebaar van de grijze wolven met beide handen. “Het was maar om te lachen”, verdedigde hij zich achteraf.
RV Mustafa Aytar maakt het gebaar van de grijze wolven met beide handen. “Het was maar om te lachen”, verdedigde hij zich achteraf.

Kiesvee

“Na CD&V blijkt nu ook sp.a een sympathisant van de Grijze Wolven te hebben binnengehaald. Het is de prijs die je betaalt als je hengelt naar de Turkse stem”, zegt het Limburgs N-VA-kopstuk Zuhal Demir. “Net zoals zijn sp.a-collega Engin Özdemir (die meeliep in een optocht in Heusden-Zolder met vlaggen met wolven en van MHP, de extreemrechtse politieke vleugel van de Grijze Wolven, red.) geen verantwoording moest afleggen voor zijn voorliefde voor Turks fascisme. Gebruik gemeenschappen niet als kiesvee. Vraag allochtone kandidaten de waarden en normen van uw partij te respecteren, net zoals iedere andere kandidaat. Hou je kandidaat toch even tegen het licht voordat je hem of haar op jouw lijst zet. Maar Yzermans weet dit al langer dan vandaag. Dit is hoe de samenwerking in elkaar zit. Tot je betrapt wordt, mag je alles zeggen en doen. Enfin, het wordt tijd dat we die fascisten aanpakken.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.