7 maanden cel voor dokteres die agenten in gezicht spuwde

De 61-jarige Britse dokteres M.A. werd door de rechtbank van Hasselt veroordeeld tot een celstraf van veertien maanden, waarvan zeven maanden effectief. Daarnaast krijgt ze een boete van 1.200 euro, ook deze is voor de helft effectief. De vrouw, met Iraakse roots, krijgt deze straf voor een reeks gewelddaden tegen politie, deurwaarders, de buurman en zelfs een bediende van de Tongerse balie.

De dokteres verblijft sinds begin maart in de gevangenis, nadat ze in augustus bij verstek veroordeeld werd tot vijftien maanden cel wegens agressief en arrogant gedrag. De voormalige Houthalense huisarts, die in Duitsland woonde, ging verschillende keren door het lint tegen politieagenten, deurwaarders, een buurman en een bediende van de Tongerse balie. Zo gooide ze onder meer met een bloempot, spuwde ze in het gezicht van inspecteurs en deelde ze kniestoten uit.

"Hoofd openbreken"

Verder dreigde ze bij de deurwaarder met de woorden: "Als je een slotenmaker inschakelt, dan ga ik jouw hoofd openbreken." Het gebruik van haar wagen als wapen werd echter niet bewezen.


De schuld legde ze desondanks haar weerspannigheid bij de andere partijen. "Ik ben het slachtoffer en wil een schadevergoeding. De agenten en deurwaarders hebben zich niet gedragen volgens de regels en gebruikten geweld. Misbruik van hun gezag", mopperde ze. Haar buurman had haar dan weer bespioneerd.


Toen haar zaak twee weken geleden werd uitgesteld, ging ze als een razende tekeer. De rechtbank en het openbaar ministerie kregen toen te horen dat ze racistisch en corrupt waren. "Mijn rechten worden geschonden en ik zwijg pas als ik wil zwijgen", klonk toen uit de mond van de dokteres, die zelf haar belangen verdedigde. Ze kon zich evenwel niet voor een celstraf behoeden. (BVDH)