1,6 miljoen euro schadevergoeding, maar slachtoffer kreeg na acht jaar nog geen 1.000 euro

Simons (r.) schoot in 2012 drie kogels in het hoofd van Swiers (l.) nadat hij door haar gedumpt werd.
rv Simons (r.) schoot in 2012 drie kogels in het hoofd van Swiers (l.) nadat hij door haar gedumpt werd.
Houthalenaar Davy Simons (31) moet met zekerheid een schadevergoeding van 1,6 miljoen euro betalen aan zijn ex-partner Didi Swiers (26). Dat besliste het hof van beroep. Simons schoot in 2012 drie kogels in het hoofd van Swiers nadat hij door haar gedumpt werd. “In die acht jaar kreeg ze iets meer dan 900 euro", weet haar advocaat Steve Geerdens. 

Davy Simons verscheen in het voorjaar van 2014 voor assisen in Tongeren voor de feiten die hadden plaatsgevonden op 23 juli 2012 in een interimkantoor in Hasselt. De Houthalenaar kon niet verkroppen dat zijn vriendin Didi Swiers hun relatie niet meer zag zitten. Hij zocht Didi op en schoot haar drie kogels door het hoofd. Tegen alle logica in overleefde de jonge vrouw de schietpartij. Wel hield ze een blijvende invaliditeit van 25 procent over aan de gebeurtenissen.

Didi heeft onder meer gezichtsproblemen. Volgens onderzoekers ziet ze alles in een soort van kokervorm. Zelfstandig shoppen of met een fiets of auto rijden, is bijgevolg niet meer mogelijk. Zelfs het proces volgde ze destijds met een blindenstok. “De kogels die zijn afgevuurd, hebben beide hersenhelften doorboord. De hersenschade heeft ook gevolgen gehad op het intellectueel functioneren van Didi”, zo pleitte advocaat Geerdens destijds. Door de schietpartij is ze voor 95 procent arbeidsongeschikt. Ook het contact met haar vriendinnen verwaterde. 

Erfenis

Aanvankelijk werd door advocaat Geerdens een schadevergoeding gevraagd van 2,3 miljoen euro. Zijn cliënte stond destijds op het punt om een examen af te leggen voor F-16-piloot bij het Nederlandse leger. De rechtbank was van oordeel dat Didi maar een kleine kans had om ook daadwerkelijk te slagen voor dat examen en verminderde de schadevergoeding naar 1,6 miljoen. De ouders kregen een schadevergoeding toegekend van 30.000 euro.

Maar de praktijk is anders dan de theorie. “De feiten zijn nu acht jaar geleden, en Didi kreeg intussen iets mee dan 900 euro uitbetaald”, weet advocaat Steve Geerdens. “Meneer Simons zal er alles aan doen om haar niet te moeten uitbetalen. Hij schonk ooit zelfs zijn deel van een erfenis aan zijn zus, zodat Didi niets zou krijgen.” Met deze veroordeling wordt Simons wel heel zijn leven achtervolgd, kapitaal opbouwen zal hem dus niet lukken. 

Didi kan aanspraak maken op het Fonds voor Slachtoffers van opzettelijke gewelddaden. “Maar dat bedrag zal beperkt blijven tot een 128.000 euro, terwijl ze wel 95 procent invalide is voor de rest van haar leven. Twee keer per jaar komt ze buiten, héél af en toe geniet ze voorzichtig van het leven. Meneer Simons durft dan beweren dat ze totaal niet invalide is en dat ze geen recht heeft op een schadevergoeding.”

Ruilen

Tijdens de assisenzaak in Tongeren zei Simons destijds dat hij spijt had van wat er gebeurd was. Hij beloofde het slachtoffer dat hij voor altijd bij haar zou wegblijven en dat hij haar zal vergoeden vanaf de dag dat hij vrijkomt. “Ik wil geen geld van je”, was Didi haar reactie. “Ik wil wel met je ruilen en in de gevangenis je straf gaan uitzitten, want ik heb geen leven meer.”

In april 2014 werd Simons door het hof van assisen in Tongeren veroordeeld tot 25 jaar opsluiting wegens moordpoging. Via een reclasseringsplan kan hij ten vroegste vanaf 26 november dit jaar een voorwaardelijke invrijheidsstelling vragen aan de strafuitvoeringsrechtbank.