“Nooit meer geluidsoverlast bij Extrema Outdoor ”

Organisatoren nemen maatregelen om hinder te beperken

De podia zullen onder meer richting het schietveld worden geplaatst.
Tony Van Galen De podia zullen onder meer richting het schietveld worden geplaatst.
Goed nieuws voor de omwonenden van De Plas in Houthalen. Het zomerfestival Extrema Outdoor gaat volgend jaar voor een absolute nultolerantie wat geluidsoverlast betreft. “De klachtenregen van vorige zomer willen we niet meer meemaken", zegt burgemeester Alain Yzermans (sp.a).

Zeven jaar lang al bouwt de organisatie van Extrema Outdoor elke zomer een stevig feestje aan het water in Houthalen, maar de voorbije editie van Extrema Outdoor was er qua overlast eentje om snel te vergeten. De geluidsgolven waren tot ver in de omgeving hoorbaar. De klachten kwamen vooral uit Houthalen-centrum, Laak en Helchteren. De organisatie greep in en schrapte de afterparty.

Festivalgangers bij het podium van Extrema outdoor.
Tony Van Galen Festivalgangers bij het podium van Extrema outdoor.

“We trekken hier lessen uit”, klinkt het bij de organisatie. “We hebben pech gehad met de windrichting tijdens het festival, maar verder hebben we ook het nieuwe geluidssysteem onderschat. Ook de positie van de podia moet anders." De organisatie zat samen met het gemeentebestuur, en het doel om het geluid te temperen blijkt nu al te zijn gehaald.

Bassen

“We gaan in zee met een firma die het geluid op de editie van 2019 non-stop zal monitoren", klinkt het. “Rondom het festivalterrein zullen een achttal meettoestellen worden geplaatst, die alle geluidsgolven gaan registreren. Bij pieken of een overschrijding van limieten krijg je meteen een signaal. Dat komt dan binnen in een controlekamer, waar meteen het geluid kan worden bijgestuurd. Indien nodig, zullen we dan de bassen verminderen.” 

Linkeroever

Door het verplaatsen van bepaalde boxen, en het draaien van podia in de richting van het schietveld, moeten de omliggende wijken ontlast worden. “Met al deze maatregelen kunnen we het aantal decibels kunnen verlagen van 13 tot zelfs 17 decibel. De firma waar we mee samenwerken heeft ervaring op Linkeroever in Antwerpen. Daar heb je vaker evenementen, waar omwonenden vlakbij wonen, en dan ook nog eens in een omgeving waar geluid weerkaatst.” De festivalgangers zélf zouden op het terrein niets merken van de maatregelen. 

Extrema Outdoor
Annelies Vanhove Extrema Outdoor

Burgemeester Alain Yzermans (sp.a) reageerde opgelucht. “We willen absoluut dit festival op deze prachtige locatie blijven uitbouwen.”

De ticketverkoop voor Extrema Outdoor start op donderdag 13 december. Het evenement vindt plaats tijdens het pinkersterweekend op 7, 8 en 9 juni 2019.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.