Senioren trekken aan de alarmbel: “Volksbelangen zamelt actief volmachten in”

Volgens burgemeester Joseph Browaeys is het hele verhaal gelogen.
Ronny De Coster Volgens burgemeester Joseph Browaeys is het hele verhaal gelogen.
Er is ongerustheid bij de senioren in Horebeke. Enkele rusthuisbewoners vertellen dat ze door kandidaten van meerderheidspartij Volksbelangen zijn benaderd om hun volmacht voor de gemeenteraadsverkiezingen af te staan. “Ze blijven aandringen tot we niet anders durven dan instemmen”, getuigen anonieme bronnen.

“Burgemeester Joseph Browaeys, Cynthia Browaeys en andere kandidaten komen soms verschillende keren per dag bij ons langs. Ze vertellen ons dat we niet zelf hoeven te gaan stemmen omdat we de trappen in het gemeentehuis moeilijk op kunnen. Daarna vragen ze om een volmacht aan hen te geven. Zelfs als we vertellen dat we wel zelf willen stemmen, of als we onze volmacht aan iemand anders willen geven, blijven ze aandringen. Er zijn al bewoners gezwicht onder de druk, maar ze hebben achteraf spijt”, getuigt een anonieme bron. “We hebben ook al mensen van Volksbelangen zien rondlopen met een stapel volmachten en identiteitskaarten onder de arm”, vertelt een andere bewoner. Zij blijven anoniem omdat ze bang zijn voor de gevolgen van hun getuigenis. 

Toch willen ze met hun verhaal naar buiten komen omdat de situatie volgens hen te erg is geworden. “Ze kwamen onlangs met meerdere personen tegelijk rond een bewoner staan. Als je niet zo mondig bent als ik, dan kan je niet anders dan instemmen en je volmacht afgeven.”

“Onethisch en oneerlijk”

Groen en N-VA/CD&V hebben weet van de praktijken van de meerderheidspartij. “Het is onethisch en oneerlijk wat Volksbelangen doet”, zegt Filip Hebbrecht (Groen). “Verschillende bewoners hebben zowel ons als N-VA/CD&V op de hoogte gebracht. Ze voelen zich onder druk gezet, ze kunnen niet vrij beslissen voor wie ze stemmen of aan wie ze een volmacht geven. Op die manier beïnvloedt Volksbelangen de verkiezingen.” De partij doet dat volgens hen ook al jarenlang. “Het is een soort businessmodel.”

Filip Hebbrecht van Groen noemt de praktijken van Volksbelangen onethisch en oneerlijk.
Ronny De Coster Filip Hebbrecht van Groen noemt de praktijken van Volksbelangen onethisch en oneerlijk.

N-VA/CD&V benadrukt bovendien dat de senioren die de trappen van het gemeentehuis niet op kunnen, mogen gaan stemmen in het tweede stemlokaal in de voormalige jongensschool. “Dat ligt tweehonderd meter verder en is perfect toegankelijk. In plaats van volmachten te ronselen, zou Volksbelangen beter duidelijk communiceren dat er een alternatief is”, zegt lijsttrekker Dieter Vercheure. Hij gaat met de juridische dienst van N-VA overleggen of er gerechtelijke stappen nodig zijn. “Nu de Horebekenaars op drie lijsten kunnen stemmen en Joseph Browaeys zich niet meer verkiesbaar stelt, weegt elke stem nog zwaarder door. In de rusthuizen wonen 117 stemgerechtigde Horebekenaars. Bij de vorige verkiezingen had N-VA acht stemmen te kort om een derde zetel te halen, dus deze praktijken maken wel degelijk een verschil.”

Dieter Verscheure (N-VA/CD&V) wil dat Volksbelangen meer moeite doet om minder mobiele inwoners te laten weten dat ze ook kunnen stemmen in de makkelijker toegankelijke voormalige jongensschool.
Foto DCRB Dieter Verscheure (N-VA/CD&V) wil dat Volksbelangen meer moeite doet om minder mobiele inwoners te laten weten dat ze ook kunnen stemmen in de makkelijker toegankelijke voormalige jongensschool.

“Grove leugens”

Burgemeester Joseph Browaeys doet het verhaal af als laster. “Dit zijn grove leugens en roddels die alleen bedoeld zijn om mij klein te krijgen”, zegt hij. “Ik zou nooit druk uitoefenen op iemand om zijn stem te krijgen. Het is wel zo dat ik van enkele bejaarde cliënten van mijn verzekeringskantoor een volmacht heb gekregen. Maar dat is enkel omdat ik daar kind aan huis ben. Bovendien gebeurde dat telkens in overleg met de familie van die personen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.