Milde straf voor doodrijder met 2,7 promille

8 MAANDEN CEL BOETE VAN 1.200 EURO 3 JAAR RIJVERBOD

J.P. (28) uit Brakel, die begin dit jaar met ruim 2,7 promille alcohol in het bloed advocaat Peter Browaeys doodreed in de Beverestraat, is veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 4 maanden, anderhalf jaar rijverbod en een boete van 1.200 euro. "Een opvallend milde straf voor iemand die zo'n drama veroorzaakte", vindt de advocaat van de nabestaanden.

Een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan de helft met uitstel, een boete van 1.200 euro en 3 jaar rijverbod, waarvan eveneens de helft met uitstel én het verplicht opnieuw afleggen van het praktisch en theoretisch rijexamen en medische en psychologische proeven. Dat is het vonnis dat politierechter Gilbert Callens gisteren uitsprak in de zaak van de 28-jarige J.P. uit Brakel, die op 31 januari de 39-jarige advocaat Peter Browaeys uit Oudenaarde doodreed in de Beverestraat.

Browaeys kwam er met zijn scooter omstreeks 3 uur 's nachts vanuit de richting Bevere, toen de Brakelaar met zijn BMW vanop het Tacambaroplein de straat kwam ingereden. Hij week bij het nemen van de bocht te ver uit naar links en reed Browaeys frontaal aan. Het slachtoffer kwam zwaar ten val en overleed ter plekke. De beklaagde bleek 2,76 promille alcohol in zijn bloed te hebben en reed bovendien aan een onaangepaste snelheid.

"Gelet op de omstandigheden is dit dan ook een zeer mild vonnis", vindt Nadine Verbeest, de advocaat van de familie van het slachtoffer. "De meeste mensen weten niet meer van welk land ze zijn met een dergelijk alcoholpercentage in hun bloed."

Volgens Verbeest zal er van een gevangenisstraf geen sprake meer zijn.

Geen wraak

"Hij heeft na de feiten al een maand in de cel gezeten. Voor die 3 maanden gaan ze hem niet opnieuw opsluiten. Misschien krijgt hij een enkelband, maar de kans is klein. Soit, vast staat dat de familie van het slachtoffer zich niet wilde wreken in de rechtbank. Voor hen is het vooral belangrijk dat de man beseft welk drama hij heeft veroorzaakt. Drie jonge kinderen zijn hun papa kwijt. Een echtgenote is haar man kwijt. Ze willen dat dit bij hem doordringt en dat hij ook nooit vergeet welk leed hij hen bezorgde. Vandaar ook dat de weduwe tijdens de vorige zitting een heel emotionele brief voorlas aan de beklaagde."

Paniekaanvallen

De advocaat van de Brakelaar spreekt op zijn beurt van een zeer correct vonnis. Hij herhaalt ook dat zijn cliënt een psychische aandoening heeft, die kan leiden tot paniekaanvallen.

"De aandoening werd intussen ook bevestigd door een tweede arts", aldus advocaat Luc Boxstaele. "Die is formeel dat hij alcohol dronk als automedicatie als gevolg van die angstproblematiek. Als een neuropsycholoog dat zegt, dan kan ik dat niet tegenspreken."

Boxstaele raadt zijn cliënt aan te berusten in het vonnis.

"Hoe sneller dit dossier is afgesloten, hoe beter voor iedereen. Voor mijn cliënt blijft het sowieso een zware last om te dragen en dit zijn hele leven lang."

Het artikel in onze krant toen de weduwe op de politierechtbank een emotionele brief voorlas aan de doodrijder van haar man.
Luk Roobroeck Het artikel in onze krant toen de weduwe op de politierechtbank een emotionele brief voorlas aan de doodrijder van haar man.