4,4 miljoen euro in kas, maar doe er iets mee

De dekenij in Sint-Maria-Horebeke.
Foto Ronny De Coster De dekenij in Sint-Maria-Horebeke.
Horebeke is een financieel gezonde gemeente met zo'n 4,4 miljoen euro in kas. Toch heeft het huidige gemeentebestuur de afgelopen jaren geen grote projecten gerealiseerd. Hier willen de partijen in de volgende legislatuur in investeren.

De kerk van Sint-Kornelis laten we ontwijden

Cynthia Browaeys

Volksbelangen wil investeren in drie belangrijke gebouwen in de gemeente: de kerk van Sint-Kornelis, jeugdhuis Arcadia en het gemeentehuis. "De kerk van Sint-Kornelis zullen we laten ontwijden. Zo kunnen we er meer culturele en muzikale activiteiten organiseren. We willen ook dat verenigingen er terecht kunnen om iets te organiseren", zegt Cynthia Browaeys. Ook jeugdhuis Arcadia kan er binnenkort anders uitzien. "Dat gebouw is aan modernisering en uitbreiding toe. Zo heeft jeugdbeweging Jeho meer mogelijkheden om daar activiteiten te organiseren." Tot slot wil Browaeys het gemeentehuis een update geven. "Dat is nu te moeilijk toegankelijk voor mindervaliden en oudere mensen omdat er veel trappen zijn. Dat willen we oplossen door een lift te installeren."

Spaarpot gebruiken voor ontmoetingscentrum

Dieter Verscheure

N-VA-CD&V wil de spaarpot van Horebeke gebruiken om een ontmoetingscentrum te maken. Dat moet volgens de partij komen in de dekenij van de gemeente. "In Sint-Maria-Horebeke kunnen verenigingen nergens op een comfortabele manier een evenement organiseren", zegt Dieter Verscheure (N-VA-CD&V). "Daarom pleiten wij ervoor om de dekenij niet te verkopen. We kunnen het gebouw beter restaureren en ombouwen tot een multifunctioneel ontmoetingscentrum." De partij wil ook investeren in een lokaal voor jeugdbeweging Jeho, dat nu geen vaste stek heeft.

Voor Groen zijn naast gescheiden rioleringen en een toegankelijk gemeentehuis vooral de sociale agenda belangrijk. "We hebben geen sociale woningen of voedselbedelingen en er zijn veel mensen die eenzaam zijn", zegt Petra De Sutter. Om daar iets aan te veranderen, wil Groen investeren in sociale en culturele activiteiten. Daarnaast zijn ook trage wegen een prioriteit voor Groen. "Die willen we opnieuw toegankelijk maken en daar is een plan voor nodig. Zo kunnen we de landelijkheid van Horebeke opnieuw promoten en het landelijk toerisme stimuleren."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.