"Nood aan thuiszorg voor kinderen"

VRIENDINNEN STARTEN BIJBEROEP OP MET 'PLEZANTE PREMIE' VAN Q-MUSIC

De vier studenten verpleegkunde: (vlnr.) Elien Vander Stricht, Tess Debast, Annelies Lemmens en Jolien Declercq.
Foto Wannes Nimmegeers De vier studenten verpleegkunde: (vlnr.) Elien Vander Stricht, Tess Debast, Annelies Lemmens en Jolien Declercq.
Tess Debast uit Horebeke heeft de derde 'Plezante Premie' van radiozender Qmusic gewonnen. Met de prijzenpot van 7.500 euro wil de laatstejaarsstudente van de Hogeschool Gent samen met haar drie vriendinnen Eline, Jolien en Annelies een thuisverplegingsdienst voor kinderen opstarten. "Daar is nood aan", zegt Tess. "Het geld en be- kendheid zijn er al, nu nog een naam en we zijn vertrokken."

Tess Debast uit Horebeke, Eline Vander Strickt uit Kalken, Jolien Declercq en Annelies Lemmens, beiden uit Merelbeke studeren in juni af als verpleegkundigen in de richting pediatrie. "In onze stages werden we voortdurend geconfronteerd met specifieke verzorging voor kinderen. Maar de verblijfsduur in ziekenhuizen, ook voor kinderen, wordt alsmaar korter en dan moet er verzorging thuis gegeven worden. Daar is volgens ons wel nood aan. Thuisverpleegkundigen zijn meestal heel algemeen opgeleid en hebben vaak niet de specifieke kennis over verzorging naar kinderen. Met onze thuisverpleging willen we in de regio in en rond Gent specifiek naar kinderen toe gaan werken."


Na het behalen van hun diploma willen ze nog een postgraduaat behalen. "We willen de thuiszorg voor kinderen als bijberoep opstarten", licht Tess nog verder toe. "Zo'n dienst moet je geleidelijk gaan uitbouwen. De komende maanden zullen we samenwerken met de plaatselijke ziekenhuizen in Gent en de regio. Zo kunnen we dan ook met potentiële patiënten en hun familie in contact komen."

Gat in de lucht

Toen de vier vriendinnen hoorden over de Plezante Premie van Qmusic, besloten ze daar hun kans te wagen. "We hebben dan ook samen gebrainstormd, want ik moest mijn project bij Qmusic komen toelichten. Maar het wist de jury van Qmusic-luisteraars Jill, Joke en Tatiana en Studio 100-baas Hans Bourlon te bekoren. We sprongen een gat in de lucht toen we in het avondprogramma van Q-dj's Maarten Vancoillie en Dorothee te horen kregen dat we de prijs op zak hadden", glundert Tess Debast.

Verzorgingsmateriaal

Een bedrag van 7.500 euro is dan ook mooi meegenomen bij de opstart. "Met dat bedrag kunnen we al het basisverzorgingsmateriaal en de software aankopen en kunnen we onze boekhouding laten doen. Dat zet ons toch al mooi op weg. Een naam voor ons project hebben we evenwel nog niet. Daar zullen we ons in de loop van de komende weken nog mee bezig houden", ronden de vier vriendinnen af. "En dankzij Qmusic weten de luisteraars toch al dat we binnenkort als thuisverpleegkundigen voor kinderen aan de slag zullen gaan."