"Ik wil het protestantisme naar buiten dragen"

SIMON VAN DER LINDEN VERHUISDE VAN FRIESLAND NAAR HOREBEKE OM DOMINEE TE WORDEN

Simon van der Linden verhuisde van Friesland naar Horebeke om hier dominee te worden.
Foto Ronny De Coster Simon van der Linden verhuisde van Friesland naar Horebeke om hier dominee te worden.
De protestantse gemeenschap in Horebeke verwelkomde enkele weken geleden een paar nieuwe gezichten. De Nederlander Simon van der Linden verhuisde met zijn gezin uit Friesland naar Horebeke en is sinds oktober de nieuwe dominee. Dankzij de komst van de 31-jarige predikant kreeg Horebeke meteen één van de jongste dominees van Vlaanderen. In zijn nieuwe thuis neemt hij de tijd om met ons te praten over zijn nieuw leven.

Een jonge dominee, dat zien we niet vaak. Hoe ben je bij die keuze beland?

"Ik studeerde geschiedenis in Nederland en ben per toeval in een christelijk studentenhuis beland. Uit nieuwsgierigheid ben ik beginnen meegaan naar de kerk. Ik was meteen geraakt door de oude predikant die gepassioneerd de bijbel met het heden trachtte te verbinden. Ik ben me steeds meer gaan verdiepen in het protestantisme en uiteindelijk ben ik theologie gaan studeren. Het werd me steeds duidelijker dat ik predikant wilde worden en vijf jaar geleden was het zover. Ik ben dan predikant geweest in Friesland, maar na een paar jaar wou ik een nieuwe uitdaging. Ik heb met een paar gemeenschappen gesproken, maar met Horebeke was er meteen een klik."

En dan kom je effectief in het landelijke Horebeke terecht.

"Inderdaad. Ik had nog nooit van het dorp gehoord, maar ik vind het wel heel fijn om hier te wonen. Ik heb een jong gezin met twee kinderen van 2,5 jaar en 1 jaar. Het is dus fijn om ergens rustig te wonen in een landelijke omgeving. Ik heb wel gehoord dat het hier in het wielerseizoen een pak drukker is, maar dat zien we dan wel."

Wat vind je ervan om in België te wonen?

"De Belgische cultuur moeten we nog wat leren kennen, maar mijn vrouw en ik vinden de Vlaamse keuken alvast heerlijk. De mensen zijn hier ook iets beleefder dan in Nederland. Daar zeggen ze sneller wat ze van iets vinden, ook als niemand daarop zit te wachten. Waar ik wel wat aan moet wennen is het Belgische verkeer. Het verkeer is in Nederland toch wat beter gestructureerd. Mijn vrouw en kinderen missen dan weer de Nederlandse karnemelk."

Is het protestantisme hier anders dan in Nederland?

"Eigenlijk niet. In Nederland zijn er wel veel grotere kerken, maar de beleving is hetzelfde. Horebeke heeft trouwens altijd een goede band gehad met Nederland. De gemeenschap kreeg veel steun uit Zeeland en er zijn al vaak Nederlandse predikanten uitgeweken naar Horebeke. Historisch gezien is dit dan ook een bijzondere gemeente. Het is de enige plaats in België waar er sinds de Reformatie onafgebroken een protestantse gemeenschapaanwezig is geweest. Dat is dan ook de reden waarom er geregeld bussen stoppen met bezoekers uit Nederland of Duitsland."

Hoe ziet een dag uit het leven van een dominee er uit?

"Mijn dagen zien er heel afwisselend uit. Ik moet diensten voorbereiden, teksten bestuderen en preken schrijven, maar ik neem ook de administratie voor mijn rekening. Ik zal ook zieken bezoeken of gelovigen in de gevangenis bijstaan. Natuurlijk steek ik ook veel tijd in bidden en het lezen van de bijbel. Wie wil inspireren moet zelf ook geïnspireerd zijn. Naast mijn taak als dominee wil ik ook tijd maken voor mijn gezin. Ik wil een moderne papa zijn."

Wat wil je hier bereiken als dominee?

"Ik wil het protestantisme naar buiten dragen zodat meer mensen het leren kennen. Zij kunnen nu vaak niet kiezen voor het geloof omdat ze het niet kennen. Ik wil ook staan voor een uitnodigende gemeenschap. Ik wil ervoor zorgen dat mensen napraten over de preek op zondag en via digitale middelen wil ik meer mensen bereiken. Op dat vlak kunnen veel kerken nog wat leren."

Wil dat zeggen dat je ook

actief bent op sociale media?

"Ik probeer inderdaad ook te prediken op YouTube. Dat kan handig zijn voor mensen die ziek zijn en niet naar de kerk kunnen komen, of voor mensen die niet in Horebeke wonen. Het staat wel nog wat in zijn kinderschoenen, want ik moet het technische aspect nog wat beter onder de knie krijgen.

Staan er nog andere

veranderingen op til?

"Daar ben ik wat voorzichtig mee. Er zijn heel wat oudere leden die zouden schrikken als ik nu alles zou omgooien. Ik wil niet veranderen om te veranderen, maar als ik initiatieven kan nemen om de mensen meer te laten praten met elkaar en de kerk laagdrempeliger te maken, dan zal ik dat zeker doen."