Hordenloper is ook geneesheer

OLYMPIËR MICHAËL BULTHEEL AAN DE SLAG IN AZ GROENINGE

Ziekenhuis AZ Groeninge in Kortrijk heeft sinds gisteren een olympiër in dienst. Hordenloper Michaël Bultheel uit Lendelede zal er een jaar werken als assistent, in het kader van zijn opleiding tot specialist fysische geneeskunde. Hij is pas thuis van zijn avontuur in Rio. "We hebben er nog even een stukje vakantie aan gebreid."

Een evenwicht vinden tussen een zware opleiding geneeskunde en een topsportcarrière, het is maar weinig mensen gegeven. Michaël Bultheel (30) uit Lendelede studeerde 4 jaar geleden af als dokter aan de KU Leuven, en hij werkt nu een aansluitende opleiding als specialist fysische geneeskunde-revalidatie en sportgeneeskunde af. Op de Olympische Spelen in Londen vier jaar geleden haalde hij de halve finale van de 400 meter horden, én hij eindigde op een mooie zesde plaats met de aflossingsploeg in de 4 maal 400 meter, samen met de broers Borlée en Antoine Gillet. Hij was vorige maand ook in Rio van de partij, waar hij opnieuw een plaats in de halve finale van de 400 meter horden wist te veroveren.

Niets gemist

"Tijdens mijn opleiding als arts heb ik mijn stagejaar in twee jaar gedaan, en de eerste twee jaar als assistent in opleiding heb ik gelukkig ook over vier jaar kunnen spreiden, dankzij mijn begeleider in het UZ Leuven. Zonder die spreiding had ik nooit zo goed kunnen presteren op de atletiekpiste", zegt Michaël. "Gelukkig heb ik nooit moeten kiezen, want hoewel mijn opleiding als arts iets is waar ik de rest van mijn leven de vruchten van ga kunnen dragen, had ik die mooie momenten in de atletiek niet willen missen." Omdat specialisten in opleiding met de werking van verschillende ziekenhuizen in contact zouden komen, is het de bedoeling dat ze hun vijf jaar als assistent in opleiding in verschillende ziekenhuizen afwerken. "Je mag het ziekenhuis opgeven waar je graag wil terecht komen, maar het is geen garantie dat je er ook daadwerkelijk kan beginnen. Ik heb zelf gevraagd naar AZ groeninge. Ik heb de afgelopen 10 jaar in Leuven gewoond, eerst op kot, daarna samen met mijn vriendin, maar mijn ouders wonen nog altijd in Lendelede. Tijdens mijn passage hier in az groeninge trek ik weer in bij mijn ouders. Dat wordt wennen..."

Gisteren kreeg Michaël meteen een rondleiding in het nieuwe ziekenhuis, maar ook in de andere campussen. "Het viel mij op hoe Kortrijk veranderd is de afgelopen 10 jaar, ongelooflijk." Michaël zal in het ziekenhuis onder meer mensen helpen revalideren na een operatie of ongeval.

Conditie op peil

Of er nog een editie van de Olympische Spelen in zit, daar is Michaël nog niet aan uit. "Ik zal er dan al 34 zijn. Ik dénk dat mijn lichaam dat wel nog zo aankunnen, 4 jaar topsport. Mijn trainer Jacques Borlée gelooft immers net als ik dat het niet de hoeveelheid trainen is die het verschil kan maken, zolang je maar op een juiste manier traint. Maar ik wil ook wel eens aan de rest van mijn leven beginnen. Zolang mijn opleiding er niet opzit, kan ik me nergens definitief settelen, omdat ik niet weet in welk ziekenhuis ik terecht zal komen. De eerste maanden focus ik mij op mijn job hier in Kortrijk, en probeer ik mijn conditie wat op peil te houden. Of ik nog voluit voor atletiek ga, dat zie ik wel binnen een paar maanden.

Michaël Bultheel werkt op de afdeling fysische geneeskunde bij AZ Groeninge.
Henk Deleu Michaël Bultheel werkt op de afdeling fysische geneeskunde bij AZ Groeninge.