Hopduvel regeert over Asse...

ORGANISATOREN VERWACHTEN MEER DAN 20.000 BEZOEKERS

Meer dan dertig vrijwilligers en een bataljon gemeentearbeiders hebben de voorbije dagen de festivalsite van de Hopduvelfeesten aangekleed. Vanavond is er een openingsspektakel, gevolgd door optredens van Urbanus en Cleymans & Van Geel. De organisatoren verwachten dit weekend meer dan 20.000 bezoekers.

De Hopduvel is het kroonjuweel van de Assenaars. Om de twee jaar is de gemeente het toneel van de Hopduvelfeesten en de traditionele Hopduvelstoet, een eerbetoon aan de teloorgegane hopcultuur in de regio. Tot diep in de jaren 60 verdienden honderden landbouwers uit Asse hun boterham met het telen van hop. De ranke hopvelden zijn intussen verdwenen, maar Asse houdt zijn historisch erfgoed dus wel in ere met dit tweejaarlijks spektakel.

Duvel Droomschip

Deze week werd de Boekfosparking met man en macht omgebouwd tot een indrukwekkende festivalsite, met een oppervlakte van een hectare. "Dinsdag zijn we begonnen met het opstellen van het podium", zegt woordvoerder Pieter De Proost. "Nadien volgden de dranktenten, de VIP-tent en het Duvel Droomschip. Onze mensen hebben alles samen honderd meter kabelgoten gelegd, en tweehonderd meter dranghekken geplaatst. We hebben ook driehonderd meter aan stalen constructies - bekend als Tuss - opgehangen."

De organisatoren moeten wel rekening houden met strengere veiligheidsmaatregelen in het kader van de terreurdreiging. "Vroeger hadden we vier security-medewerkers, nu worden dat er twaalf", aldus Pieter. "We hebben voorts nog een veiligheidsteam van acht eigen mensen. Iedereen die het festivalterrein betreedt, wordt gecontroleerd. Ook de inhoud van handtassen wordt nagekeken. Die maatregelen werden ons opgelegd door politie en gemeente."

Gespreid over het hele weekend worden in het dorpscentrum meer dan 20.000 mensen verwacht. "Zondag is de topdag, met de traditionele Hopduvelstoet. Het mooie weer speelt ons in de kaart. En met de omvorming van het Gemeenteplein tot een heus park, hebben we ook al veel aandacht gekregen. Echt, dit wordt een topeditie."

Vrijwilligers waren gisteren druk in de weer met het klaarmaken van het festivalterrein op de Boekfosparking.
Mozkito Vrijwilligers waren gisteren druk in de weer met het klaarmaken van het festivalterrein op de Boekfosparking.