Voor de BOB deze eindejaarsperiode: alcoholvrije gin

Het team van Sterkstokers pakt uit met een alcoholvrije gin.
RV Het team van Sterkstokers pakt uit met een alcoholvrije gin.
Stokerij Sterkstokers uit Hoogstraten/Sint-Lenaarts is er in geslaagd om een gin op de markt te brengen zonder alcohol. “We geven toe: de eerste resultaten waren slecht. Tot we iets vonden om de alcohol te laten verdwijnen. Wat dat proces is, blijft geheim.”

Sterkstokers maakte de voorbije jaren naam en faam met verschillende creaties van eigen recepten, maar ook voor verenigingen of organisaties die een eigen drank op de markt wilden brengen. Maar in alle stilte waren ze de voorbije jaren ook op zoek naar een alcoholvrije gin omdat het tegenwoordig onder meer in de biermarkt ook een trend is om met alcoholarme of zelfs alcoholvrije bieren naar buiten te komen. “Het was een uitdaging”, zegt Thomas Cuyvers. “En we geven eerlijk toe: de eerste testen waren slecht. Wat we oorspronkelijk dachten klopte ook: je hebt gewoon de alcohol nodig voor de smaak van een gin. Kijk naar de jeneverbes. Kauw daarop en je hebt absoluut niet dezelfde smaak als wanneer die verwerkt is in de gin of jenever. Pas na het distilleren zorgt de bes voor extra aroma’s. Dat zette ons aan het denken om andere fermentatietechnieken te gaan gebruiken.”

De nieuwe alcoholrvije gin.
RV De nieuwe alcoholrvije gin.

Testen

De stokers gingen testen. Veel testen. “We investeerden in een vacuüm distillatieketel. Hiermee verlaag je het kookpunt. Bij mijn andere ketels ligt het kookpunt van water op 100 graden en ethanol op 80 graden”, zegt Thomas Cuyvers. “Bij vacuümdistillatie verlaagt dit naar minder 60 en 50 graden afhankelijk van de druk. Dit helpt ons om bepaalde , bloemige, fruitige fermenten op een lagere temperatuur te distilleren. Fijne aroma’s moeten dan niet zo warm en lang koken en behouden hun friste. In het klassieke proces van destilleren leek het niet mogelijk om de alcohol te scheiden zonder verlies van smaak. Ook de wetenschap kon ons op deze manier niet helpen. We vonden onze oplossing door de alcohol via een natuurlijke verzuring te laten verdwijnen. Het proces geven we niet vrij want we zijn ons bewust van de unieke combinatie tussen fermentatie en distillatie.”

Als je onze GINOO puur drinkt, proef je een kruidig smakenpallet die op een gelijkaardige manier je papillen prikkelt als een gin met alcohol

Thomas Cuyvers, Stokerij Sterkstokers

Smaak

Blijft de smaak, want gin zonder alcohol: dat klinkt als een tang op een varken. “En toch zijn de reacties goed”, zegt Cuyvers. “Als je de gin puur drinkt, valt uiteraard op dat er geen alcohol in zit. Voor normale gin gebruiken we smaakloze graanalcohol. Deze versterkt de aroma’s van kruiden en vruchten en zorgt zo voor een intense beleving in je mond. Als je onze GINOO puur drinkt, proef je een kruidig smakenpallet die op een gelijkaardige manier je papillen prikkelt. In een gin-tonic versterkt het bloemig en kruidige aroma van de GINOO de gebruikte tonic. Onze kruiden komen van heel de wereld maar ook uit onze tuin. Van paardenbloemen, salie, tijm tot piment, alsem, saffraan, bergamot . De selectie was een van de moeilijkste keuzes. Door te experimenteren ontdekten we welke kruiden ook zonder alcohol hun bijdrage geven. De gin bevat ook geen toegevoegde suiker. Nog eens minder calorieën ook.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.