Veertig honden komen om in kennelbrand

De brandweer sluit met een tent om de straat en het fietspad af wegens asbestgevaar.
Foto Vanderveken De brandweer sluit met een tent om de straat en het fietspad af wegens asbestgevaar.
Bij hondenkennel Meerle Dogs BVBA in Meerle heeft een zware brand het leven van veertig honden gekost. De brandweer kon drie vierde van de 160 aanwezige honden nog op tijd redden. De uitbater werd vorige week veroordeeld tot 7 jaar cel voor het dumpen van drugsafval in de Ekerse Putten.

De brandweer werd rond 15 uur opgeroepen voor een stalbrand aan Voort in Meerle. Bij aankomst bleek het om een hondenkennel te gaan die gevestigd is in twee voormalige varkensstallen van 50 meter lang. De stallen staan achter elkaar. Het vuur brak uit in een ruimte vooraan in de eerste hal. Vermoedelijk een bureauruimte waar ook het voedsel was opgeslagen. "We zijn gestart met het vuur vooraan te blussen en gelijktijdig is er een team langs de achterkant van de eerste hal naar voor gegaan. Op die manier hadden we alles na een kleine 2 uur onder controle. We konden ongeveer drie vierde van het aantal honden redden", weet kapitein Jef Van Accom van brandweerzone Taxandria. "Helaas zijn ongeveer 40 honden omgekomen in de brand."


Een deel van de honden die in de eerste stal zaten, kon nog op tijd wegvluchten, zij werden achterin de tweede stal opgevangen. Intussen liet de politie via het BIN-netwerk en de radio omroepen dat er mogelijk asbestgevaar was. Buurtbewoners moesten ramen en deuren gesloten houden, ook de weg tussen Minderhout en Meerle en het fietspad werden een tijdlang afgezet.


De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Door het asbestgevaar kon de branddeskundige gisteren niet binnen. "Of er asbest in de dakplaten zat, is morgen (vandaag) pas duidelijk", aldus de brandweerofficier. Er raakten geen mensen gewond bij de brand.


De uitbater van Meerle Dogs BVBA is Jimmy D., de hondenfokker werd vorige week woensdag door de correctionele rechter van Antwerpen veroordeeld tot zeven jaar cel voor het dumpen van drugsafval. (DVGT)