Twee schooljaren hard aan gewerkt: 21 leerlingen VITO reconstrueren oude torenspits van Antwerps klooster

Torenspits verhuist donderdag naar oud klooster in Lange Kongostraat

In totaal werkten 21 leerlingen van VITO twee schooljaren lang aan de bouw van de toren.
RV In totaal werkten 21 leerlingen van VITO twee schooljaren lang aan de bouw van de toren.
Na een project van maar liefst 1.400 manuren verhuist donderdag een reconstructie van de oude torenspits naar het voormalige Franciscanessenklooster in de Lange Kongostraat in Antwerpen. Het VITO in Hoogstraten bouwde de oude kerktoren na in opdracht van het schoolbestuur van het Centraal Katholiek Schoolcomité in Antwerpen.

Het voormalige Franciscanessenklooster in de Lange Kongostraat kwam twintig jaar geleden in handen van het Centraal Katholiek Schoolcomité. De site was in verval, maar de kapel, de tuinmuur en het klooster zelf werden beschermd als monument. De torenspits moest in opdracht van Monumentenzorg verwijderd worden omdat die gevaarlijk overhelde. Basisscholen De Vuurtoren en Sint-Maria namen er daarna hun intrek en er werd een masterplan opgesteld voor de hele site. Een van de onderdelen was een reconstructie van een nieuwe toren.

Vrijwilligerswerk

VITO aanvaardde de opdracht. “De BSO-leerlingen van VITO doen al enkele jaren vrijwilligerswerk in de basisschool Sint-Maria”, zegt Hans Van Loon van VITO. “Onze leerlingen hebben er de voorbije jaren mee de handen uit de mouwen gaan steken om het oude kloostergebouw om te vormen tot een school. Het is ook een goede leerschool om buiten de schoolmuren in de praktijk te werken. Zo leren ze wat vrijwilligerswerk is. Maar vanuit die jarenlange samenwerking kwam dus ook de vraag om de toren te reconstrueren. De uitvoeringstermijn was niet belangrijk, maar het moest op de oude methode gebeuren en we mochten niet met tropisch hout werken. Vermits het VITO Hoogstraten een 7de jaar bijzondere schrijnwerk heeft, met gemotiveerde leerlingen en leerkrachten, werd er besloten om deze uitdaging aan te gaan.”

Verhuis

De reconstructie startte in het schooljaar 2016-2017. Na een project van 1.400 manuren is de toren bijna klaar. In totaal hebben 21 leerlingen meegewerkt aan de reconstructie. 

“De verhuis is gepland voor donderdagmorgen met een speciaal transport”, zegt Hans Van Loon van VITO. “De toren zal er nog eventjes naast de school gestald worden, om er daar nog de leien op te bevestigen. In een latere fase zal de toren dan ook effectief teruggeplaatst worden. Zo’n prachtig project zullen we waarschijnlijk nooit meer meemaken. Veel leerlingen kregen ook praktijklessen in een extern bedrijf, voor bijvoorbeeld het verlijmen van onderdelen. Het bijzondere was dat de leerlingen en leerkrachten van het VITO zelf de toren nooit gezien hadden. Enkel met een basisplan, enkele foto’s en bewaarde stukken, moest de oorspronkelijke torenspits worden nagebouwd.”

Het vertrek van de toren van Hoogstraten naar Antwerpen vindt donderdagochtend plaats tussen 6 en 8.30 uur.

In totaal werkten 21 leerlingen van VITO twee schooljaren lang aan de bouw van de toren.
RV In totaal werkten 21 leerlingen van VITO twee schooljaren lang aan de bouw van de toren.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.