Tinne Rombouts (CD&V): “Nieuwe statuten cultuurraad zijn veel te streng”

Tinne Rombouts op de nieuwe kampeerweide op De Mosten.
Ton Wiggenraad Tinne Rombouts op de nieuwe kampeerweide op De Mosten.
Oppositiepartij CD&V heeft op de gemeenteraad maandag scherp uitgehaald naar de nieuwe bestuursploeg. “De voorgestelde statuten voor de cultuurraad zijn te streng. Verenigingen dreigen hun subsidie kwijt te spelen als ze drie keer niet aanwezig zijn.” Het agendapunt werd uiteindelijk afgevoerd.

Hoogstraten heeft alles samen zo’n 200 culturele verenigingen. Na de verkiezingen moet ook de cultuurraad opnieuw samengesteld worden. Op de gemeenteraad van maandag werden de nieuwe statuten besproken en dat zorgde meteen voor een rel. 

“In deze statuten is opgenomen dat wanneer verenigingen drie opeenvolgende keren niet aanwezig zijn op de cultuurraad, zij hun subsidie voor maar liefst twee jaar verliezen. Wij wijzen de meerderheidspartijen Hoogstraten Leeft en N-VA erop dat cultuurparticipatie een recht is en geen plicht. Dit is een zweepslag voor onze culturele verenigingen ,die bijna uitsluitend werken met vrijwilligers. Ze verdienen net een dikke pluim in plaats van een straf! Bovendien is dit totaal onwettig.”

Schepen van Cultuur Arnold Wittenberg geeft toe dat er veel discussie was. “Maar vooral ook over kleine dingen. Daarom hebben we snel besloten het punt af te voeren omdat de gemeenteraad niet het forum is om te discussiëren over woordgebruik. En ja, ook over dat punt van de afwezigheden. Dat is nochtans door de cultuurraad zelf voorgesteld. Trouwens een beetje vreemd dat de oppositie moeilijk doet, want ze hebben mee de pen vastgehouden. Maar we gaan het dus opnieuw bespreken, met alle fracties.” 

Rombouts is het niet eens met Wittenberg. “Het vorige college heeft de nieuwe statuten nooit goedgekeurd en op de gemeenteraad laten brengen. Bovendien zitten in de adviesraden geen politieke afgevaardigden.” 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.