Sterk Stokers scoort goud en zilver op Spirit Awards: “Ook de weg naar Amerika ligt open”

Thomas Cuyvers en zijn team van Sterk Stokers scoorden sterk in Londen en veroveren stilaan een deel van de wereld.
RV Thomas Cuyvers en zijn team van Sterk Stokers scoorden sterk in Londen en veroveren stilaan een deel van de wereld.
Distilleerderij Sterk Stokers breekt de internationale markt open. Tijdens de Spirit Awards in Londen sleepte het bedrijf een gouden en zilveren medaille in de wacht met de Cameo Vermouth en het Antwerps Elexirke. Het krijgt ook voet aan wal in Amerika, Zweden en dichter bij huis Nederland. “En dan te weten dat het allemaal in onze garage is begonnen”, knipoogt Thomas Cuyvers.

Het begon allemaal ooit in de garage van Thomas Cuyvers in Sint-Lenaarts, maar ondertussen heeft hij met zijn distilleerderij Sterk Stokers onderdak gevonden in een loods op een kmo-zone in Hoogstraten. Tientallen bedrijven en verenigingen brachten al een bezoek om in samenwerking met Thomas en zijn team een persoonlijke en eigen gin te ontwikkelen. Maar het bedrijf scoort ook met eigen producten. Zo wist het op de recente Spirit Awards in Londen twee hoofdprijzen weg te kapen. “Onze Cameo Vermouth kreeg een hoge score van 90 op 100 en onze Antwerps Elixirke 80 op 100. Scores waarmee we meer dan tevreden zijn”, lacht Thomas. “We zijn vooral blij omdat tijdens de Spirit Awards er meer dan te duchten concurrentie is uit heel de wereld, gaande van Mexico, Zuid-Afrika, Australië tot Noorwegen. Een serieuze onderscheiding dus en vooral leuk: we waren de beste Belgische deelnemer.”

Garage

Het verhaal van Thomas begon ooit in zijn garage in Sint-Lenaarts, maar nu zitten ze in een moderne hal in Hoogstraten waar in de toekomst nog speciallekes de deur uit zullen vliegen. Want op verschillende eiken vaten liggen nog eigen brouwsels te rijpen. “We zijn altijd wat nieuwsgierig geweest en zijn altijd op zoek naar nieuwe dingen”, zegt Thomas. “We willen onszelf ook altijd verbeteren en dan doet zo’n extra erkenning wel deugd natuurlijk.” Bij de Sterk Stokers gebruiken ze tegenwoordig ook de meest moderne technieken. En dat komt blijkbaar de smaak alleen maar ten goede. “Wij distilleren onder verlaagde druk”, verklaart Thomas. “Het klassiek kookpunt van water is 100 graden en dat van alcohol 80 graden. Wij verlagen dat naar 60 en 50 graden. Waar vroeger aroma’s in kookprocessen van twee tot acht uur kapotgekookt werden, blijven ze nu wel en dat zorgt voor een fijne smaak.”

Unieke ingrediënten

Sterk Stokers was een tijdlang enkel bekend voor zijn gins, maar die tijd is ondertussen gepasseerd. Dat bewijzen ook de resultaten op de Londen Spirits. “Voor onze Cameo Vermouth hebben we bijvoorbeeld iriswortel, kaneel, sinas en kruidnagel gebruikt. Maar ook het zeldzame bergalsem en dat maakt de vermouth zo speciaal.”

Sterk Stokers lonkt ondertussen ook nadrukkelijk naar de buitenlandse markt. “We waren vorige week nog in New York, waar we onze producten hebben kunnen voorstellen”, vertelt Thomas. “Ook onze Love Potion Gin kon er op veel aandacht rekenen. Het concept van een gin gemaakt met botanicals die gelden als afrodisiaca sprak hen hard aan. We hadden ook jenever meegenomen naar Amerika. Onze Driek, Oude Kempische Jenever, is een zeer sterk en verfijnd product. Helaas kenden ze New York amper jenever. Ze dachten dat jenever een merknaam was, geen soortnaam. Aan ons om daarin verandering te brengen.”

Thomas Cuyvers en zijn team van Sterk Stokers scoorden sterk in Londen en veroveren stilaan een deel van de wereld.
RV Thomas Cuyvers en zijn team van Sterk Stokers scoorden sterk in Londen en veroveren stilaan een deel van de wereld.
Thomas Cuyvers en zijn team van Sterk Stokers scoorden sterk in Londen en veroveren stilaan een deel van de wereld.
RV Thomas Cuyvers en zijn team van Sterk Stokers scoorden sterk in Londen en veroveren stilaan een deel van de wereld.
Thomas Cuyvers en zijn team van Sterk Stokers scoorden sterk in Londen en veroveren stilaan een deel van de wereld.
RV Thomas Cuyvers en zijn team van Sterk Stokers scoorden sterk in Londen en veroveren stilaan een deel van de wereld.



Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.