Stad plaatst zonder medeweten wegbeheerder led-verlichting aan zebrapaden

De led-verlichting werd gisteren aangestoken, onder andere aan een oversteek aan de Sint-Katharinakerk.
Foto Toon Verheijen De led-verlichting werd gisteren aangestoken, onder andere aan een oversteek aan de Sint-Katharinakerk.
De zebrapaden op de Vrijheid en zijstraten zijn sinds gisterenavond verlichting met een meer dan opvallende led-verlichting. De stad heeft die verlichting geplaatst zonder medeweten van wegbeheerder AWV. "Dat ze dan maar met alternatieven komen. Wij opteren voor veiligheid."

De veiligheid op en aan de oversteekplaatsen van de Vrijheid en de eerste oversteken in de zijstraten zijn al jaren een heikel thema. Het is ook al regelmatig aan bod gekomen in overlegvergaderingen tussen wegbeheerder AWV en de stad, maar buiten wat snoeiwerken aan bomen ter hoogte van de zebraden waren er niet echt veel maatregelen genomen.


"We zijn de voorbije tijd zelf op zoek gegaan", zegt burgemeester Tinne Rombouts (CD&V). "We hebben wel overleg gehad met AWV, maar we hebben nooit degelijke voorstellen gekregen. Daarom hebben we zelf de koe bij de horens gevat en hebben we de verlichting laten plaatsen bij alle oversteekplaatsen op de Vrijheid zelf en de eerste oversteken van de zijstraten (wat er meer dan twintig zijn, red). Ook de bocht in Wortel hebben we voorzien van die speciale verlichting."


Het Agentschap Wegen en Verkeer was gisteren nog niet op de hoogte van de plaatsing van de verlichting.

Veiligheid primeert

"We hebben het als college zorgvuldig afgewogen en de knoop doorgehakt. Voor ons primeert de veiligheid. We zullen het binnenkort ook evalueren. De eerste reacties maandagavond waren in elk geval al positief. Volgens ons moet het niet alleen de zichtbaarheid verhogen, maar gaat het ook de snelheid naar beneden halen. De reactie van AWV? Tja, als ze alternatieven hebben die snel uit te voeren zijn dan horen wij dat graag." (VTT)