Stad koopt oude hoeve in centrum van Wortel: verenigingen verzekerd van voortbestaan

De oude hoeve waar nu jeugdhuis 't Slot is gevestigd komt in handen van de stad.
Toon Verheijen De oude hoeve waar nu jeugdhuis 't Slot is gevestigd komt in handen van de stad.
De oude hoeve in het centrum van Wortel waar onder meer jeugdhuis ’t Slot in is gevestigd, komt in handen van de stad. Nadat de familie Aerts-De Clerck het pand de voorbije vijftig jaar al gratis ter beschikking stelde van het verenigingsleven, is nu ook de toekomst voor de verenigingen gewaarborgd. Op termijn verhuist mogelijk ook de KLJ naar het gebouw.

De gesprekken werden de voorbije maanden in alle stilte gedaan, maar de kogel is door de kerk, als ook de gemeenteraad de aankoop goedkeurt. De stad Hoogstraten koopt de oude hoeve in het centrum van Wortel over, het aanpalende woonhuis en de bijhorende gronden. Alles samen goed voor zo’n 2.600 vierkante meter. “Wij zijn de familie Aerts enorm dankbaar dat ze deze beslissing hebben genomen”, klinkt het bij Tom Brosens van de Dorpsraad Wortel. “Met deze aankoop zorgt de stad ervoor dat het Wortelse verenigingsleven over de nodige accommodatie blijft beschikken om verder activiteiten te organiseren.”

Unieke kans

De oude hoeve is de uitvalsbasis voor onder meer jeugdhuis ’t Slot, de fotoclub en nog andere verenigingen. De familie Aerts-De Clerck stelde de hoeve gedurende meer dan 50 jaar gratis ter beschikking van vele Wortelse verenigingen. Na het overlijden van moeder Jeanneke De Clerck is de familie met het stadsbestuur rond de tafel gaan zitten. “Wij zijn enorm blij dat de familie met ons in zee is gegaan omdat we veronderstellen dat ze bij een particuliere verkoop toch meer zouden gekregen hebben”, zegt burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft). “Wij hebben als stad zelf het initiatief genomen om rond de tafel te gaan zitten maar ook wel op aandringen van de verenigingen. De gesprekken zijn in een zeer constructieve sfeer verlopen. De familie toont hiermee aan dat ze een groot hart voor Wortel had en nog steeds heeft.”

Na de goedkeuring in de gemeenteraad zullen er waarschijnlijk nog de nodige verbouwingswerken moeten gebeuren en moeten verdere afspraken gemaakt worden met de gebruikers van de gebouwen. “We bekijken ook of de KLJ van Wortel er onderdak kan krijgen, want hun ledenaantal is de voorbije jaren nogal gestegen waardoor ze toch wel wat met plaatsgebrek kampen”, aldus de burgervader.

Centraal

De Dorpsraad van Wortel kijkt in elk geval positief naar de toekomst. “Samen met een delegatie van Wortel en met de stedelijke administratie gaat het schepencollege nadenken over de toekomst van de Wortelse dorpskern en de leefbaarheid van Wortel. De aangekochte panden zullen hierin ongetwijfeld een cruciale rol spelen.”

Ook de oppositie reageert tevreden. “We zijn blij dat het huidig stadsbestuur zich nu ook bindt tot dit engagement. Hierbij verwijs ik graag naar het traject dat we in Meerle doorlopen hebben. Inwoners en verenigingen kregen de kans om hun noden op tafel te leggen en in een totaalconcept werd voor iedereen dan ook een oplossing gevonden op maat van Meerle” aldus voormalig burgemeester Tinne Rombouts en raadslid Joël Adams uit Wortel. “Met de aankoop van de hoeve, als cruciaal puzzelstuk, ligt ook voor Wortel nu de kans open om samen met hun inwoners een mooie toekomst uit te tekenen voor het centrum van Wortel. Meer dan vijftig jaar geleden startte ’t Slot in de hoeve van Jaak en Jeanneke Aerts en tot op het einde bleef Jeanneke paraat. Zelfs nu ze er niet meer zijn, leeft hun groot hart voor Wortel en de gemeenschap verder. We zijn de familie erg dankbaar voor deze kans.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.