Speelbos en speurneuzentocht op De Mosten

Bouwwerken klim- en hoogteparcours starten in december

De uitbaters van de Treehouse Bar en de vzw Buitenspel hebben een speurneuzenwandeling en een speelbos gemaakt op het recreatiedomein De Mosten. Dit najaar starten ook de bouwwerken aan het unieke hoogte- en klimparcours. De omgevingsvergunning is recent afgeleverd. Het parcours moet in het voorjaar operationeel zijn.

De drie broers Ruud, Simon en Bram Lenaerts van Treehouse Bar en Goodlife Cablepark op De Mosten pakken samen met hun vader Jos Lenaerts van de vzw Buitenspel uit met een nieuwe ‘attractie’ op het recreatiedomein. Kinderen tussen 3 en ongeveer 12 jaar kunnen er deelnemen aan een speurneuzenwandeling en zich uitleven in het speelbos. “Het domein biedt best wel veel mogelijkheden maar er werd eigenlijk weinig mee gedaan”, vertellen de drie broers en hun vader. “We waren ook al een tijdje op zoek naar dingen om ook na de zomer toch nog regelmatig mensen naar hier te krijgen. Want kijk maar naar de cijfers: een record van 62.000 bezoekers, maar zodra de zwemvijver niet meer toegankelijk is, komt er quasi niemand nog naar het domein. Met kleine dingen hopen we daar nu verandering in te brengen. Het speelbos/avonturenparcours is ook bedoeld om het domein beter te leren kennen, want er zijn heel wat verborgen paadjes.”

Kinderen testen het nieuwe speurneuzenpad uit.
RV Kinderen testen het nieuwe speurneuzenpad uit.

Klimmen en klauteren

De speurneuzenwandeling bestaat uit tien verschillende hindernissen die de jonge deelnemers moeten afleggen. “Bij elke proef is er ook ergens een eekhoorn verstopt. De bedoeling is dat de kinderen die zoeken en dan kunnen ze een code knippen in hun speurkaart”, vertelt Jos Lenaerts. “De speelopdracht die we de kinderen laten uitvoeren zijn meestal puur natuur maar we hebben af en toe wel wat extra dingen toegevoegd zoals touwen, balken, klimgrepen en glijbaantjes. We hebben er ook voor gezorgd dat het hele parcours ook gemakkelijk met een buggy kan afgelegd worden. En uiteraard kan je ook gewoon gaan spelen en ravotten in ons speelbos.” De speelopdrachten zijn onder meer uit een touwladder, klimtouwen, een evenwichtsparcours, speelheuvels of de hindernissen die ooit werden aangelegd als parcours voor paarden. “Het gaat nu om een proefopstelling. We wachten nu even de reacties af en doen dan mogelijk nog wat aanpassingen. Daarna zullen we met de gemeente moeten gaan samenzitten om er een permanent karakter aan te geven.” De brochure en de speurneuzenkaart zijn te verkrijgen in de Treehouse Bar. Tijdens de wintermaanden is die enkel op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag geopend.

Kinderen spelen op de Mosten.
RV Kinderen spelen op de Mosten.
Kinderen spelen op de Mosten.
RV Kinderen spelen op de Mosten.

De tocht kan ook perfect met een buggy gedaan worden.

Jos Lenaerts

Omgevingsvergunning

De familie Lenaerts kreeg ook goed nieuws voor de bouw van het hoogteparcours. “We hebben recent de omgevingsvergunning gekregen”, vertellen de broers. “De bedoeling is dat we nog in december starten met de bouwwerken zodat we in het voorjaar klaar kunnen zijn.” Eerder dit jaar keurde de gemeenteraad ook nog de realisatie van een kampplaats voor jeugdbewegingen goed aan De Mosten. 

Een impressiebeeld van het nieuwe klimparcours.
RV Een impressiebeeld van het nieuwe klimparcours.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.