Restauratie toren start op 15 november

De Sint-Katharinakerk.
Foto Ton Wiggenraad De Sint-Katharinakerk.

Nog twee weken en dan start de grote restauratie van de toren van de Sint-Katharinakerk en de beiaard. Anderhalf jaar lang zal de toren in de steigers staan.


De aannemer start op 15 november met het plaatsen van de stelling. Eerst wordt er werk gemaakt van een veilige toegang tot aan de zijdeur. Het standbeeld dat kunstenaar Jef Martens ooit maakte, de Tuinders, wordt voorzien van een stevige bekisting zodat het niet moet verwijderd worden. De kerk blijft tijdens de werken open, maar is wel enkel toegankelijk langs de zijkant. Het autoverkeer op de Vrijheid kan normaal verlopen. Voor fietsers wordt een veilige fietstunnel gebouwd.


De volledige duur van de werken aan de toren wordt geraamd op 480 werkdagen. Het gaat onder meer om het verwijderen van losliggende stenen en voegwerk, herstellen van het torenuurwerk, de volledige elektriciteit wordt vernieuwd net als de dakbedekking. Het buitenschrijnwerk wordt volledig aangepakt net als de rest van de houten onderdelen in de toren. De dakkapellen worden in een nieuw kleedje gestoken.


Voor de beiaard worden in totaal 270 werkdagen voorzien. Daar zijn de belangrijkste werken het demonteren en opnieuw opbouwen van de metalen en houten structuur, herstellen van de bestaande klokken en het bijplaatsen van vier klokken zodat het er na de restauratie 49 zullen zijn. Er komt ook een nieuwe beiaardcabine. "Het vertrek van onze klokken wordt een spectaculaire operatie", zeggen burgemeester Tinne Rombouts (CD&V) en schepen Michel Janssen (N-VA). "We zullen ze met de nodige feestelijkheden uitwuiven. We zijn volop in de weer een programmatie uit te werken." De kosten voor de werken: zo'n 4,5 miljoen euro. (VTT)