Recordjaar voor Coöperatie Hoogstraten: 153,5 miljoen kilogram fruit en groenten aangevoerd

Tomaten, aardbeien en paprika’s blijven de drie toppers

De Coöperatie Hoogstraten beleefde een recordjaar.
RV De Coöperatie Hoogstraten beleefde een recordjaar.
De Coöperatie Hoogstraten, in de volksmond nog altijd ‘De Veiling’, heeft 2019 afgesloten met een absolute recordomzet van 242 miljoen euro en ook qua aangevoerde volumes groenten en fruit werd een nieuw record geboekt: 153,5 miljoen kilogram. Absolute toppers blijven uiteraard de aardbeien en tomaten met 32,5 en 88 miljoen kilogram aanvoer. Tegen het einde van dit jaar zal de Coöperatie overigens ook de gloednieuwe kantoorgebouwen in gebruik nemen. 

Toen de directie van de Coöperatie Hoogstraten in mei de cijfers bekeek leek het niet meteen het beste jaar ooit te worden. Maar uiteindelijk klokte het af op een omzet van 242 miljoen euro wat 21 miljoen euro meer is als vorig jaar en 6 miljoen meer dan het vorige recordjaar 2017. Die omzetstijging kwam er ook door de forse aangroei in de aanvoer. “Er werd alles samen 153,5 miljoen kilogram aangevoerd”, zegt directeur Hans Vanderhallen. “Dat is 2,5 miljoen kilogram meer dan in 2017 en zelfs net geen 17 miljoen kilogram meer dan vorig jaar. Een record dat we onder meer te danken hebben aan de aanvoer van de special tomaten. Daar kwamen we voor het eerst uit boven de 40 miljoen kilogram. In totaal werd er zelfs 88 miljoen kilogram tomaten aangevoerd. Dat is zo’n tien miljoen kilogram meer dan vorig jaar.  De aardbeien kenden met 32,5 miljoen kilogram de tweede grootste aanvoer ooit en drie miljoen kilogram meer dan vorig jaar.” 

ton wiggenraad repro

Schommelingen

Eind april was er zicht op een recordomzet, maar eind mee was die voorsprong omgezet in een achterstand van bijna 10 procent. “Vooral de aardbeien kenden een moeilijk voorjaar omdat de Spaanse aardbeien ook later kwamen”, zegt Vanderhallen. “Vooral april was daarin nefast. Een kleinere aanvoer én heel matige prijzen. Ook de tomaten kenden een wat lauwe start en voor de komkommers was het zelfs ronduit slecht. Enkel de paprika hield min of meer stand.” Maar dan keerde het tij toch volop in de zomer. “Hoge prijzen voor de aardbeien recordaanvoer van komkommers waren de opmerkelijkste zaken. De paprika’s zijn wel opvallend vroeger stilgevallen en kenden eigenlijk een slecht jaareinde.” In totaal werd er net geen 26,5 miljoen kilogram paprika aangevoerd. Dat is 1,3 miljoen kilogram minder dan in 2017.

De kiwibes is ook al enkele jaren een vaste waarde.
KOS De kiwibes is ook al enkele jaren een vaste waarde.

Kleintjes

Paprika, aardbeien en tomaten. Dat blijven uiteraard de toppers van de Coöperatie Hoogstraten, maar ook andere groenten en fruit maken meer en meer deel uit van het vaste gamma, maar zijn een pak kleiner in volume. De aubergines (nog maar voor het tweede jaar, red) waren goed voor 1,2 miljoen kilogram ten opzichte van één miljoen in 2018. De komkommers daalden van 9,7 miljoen kilogram naar 8,4 miljoen. De asperges stegen dan weer van 199.550 kilogram naar net geen 210.000 kilogram. Een forse stijging was er bij de courgettes van 370.147 naar 3,6 miljoen kilogram. 

Bessen

Daarnaast zijn er nog een hele reeks bessen die de laatste jaren in het vaste gamma zijn opgenomen. De blauwe bes kende in 2019 een verdubbeling van het aantal aangevoerde kilo’s: van 41.453 naar iets meer dan 82.000 kilogram. Hetzelfde geldt voor de Loch Ness, een soort braambes: daarvan werd 25.935 kilogram aangevoerd tegenover 14.050 in 2018. Tenslotte worden ook nog besaardbeien (5.615 kilogram), frambozen (101.000 kilogram), kiwibessen (84.302 kilogram) en kersen (134.101 kilogram) verhandeld. 

Ondertussen gaan op de site ook de bouwwerken voor de nieuwe kantoorgebouwen volop verder. De huidige kantoren werden te klein. De nieuwbouw zou tegen eind 2020 klaar moeten zijn.