Processiegangers Heilig Bloed bidden voor mooi weer

De organisatoren van de Heilig Bloedprocessie kleden het Mariabeeld aan.
Foto Ton Wiggenraad De organisatoren van de Heilig Bloedprocessie kleden het Mariabeeld aan.
Als het zondag droog blijft, zal in Hoogstraten de 364ste Heilig Bloedprocessie over de Vrijheid stappen voor duizenden bezoekers. Bij slecht weer gaan de processiegangers in kleinere aantallen door de kerk. "Om 10 uur zullen we op onze website bekend maken of we uitgaan", kondigt de organisatie aan.

De Heilig Bloedprocessie lokt op topdagen op de eerste zondag makkelijk 10.000 bezoekers naar het Hoogstraatse centrum. Die komen niet alleen voor de religieuze stoet, maar ook voor de kermis en de terrasjes. In Hoogstraten zijn ze dan ook trots op hun processie. Elk jaar stappen tot 650 figuranten mee. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen geven zich op om verkleed door de stad te gaan. "We hebben ook een heel trouw organiserend comité", vertelt pastoor Bart Rombouts. "Sinds dit jaar zijn er weer heel wat nieuwe mensen bijgekomen omdat heel wat leden van het comité intussen een respectabele leeftijd hebben en daardoor stilaan stoppen. Maar het enthousiasme voor de processie is hier zo groot dat we zonder problemen vervangers vinden."

Niet te snel

Het Heilig Bloedcomité zocht dit jaar extra begeleiders om de jonge kinderen in de stoet te begeleiden. "Vooral de karteldragers (dat zijn de drasgers van de aankondigingsborden die elke groep voorafgaan, nvdr) lopen soms te snel. Die kinderen worden nu begeleid, zodat we niet te snel rond zijn", kondigt de priester aan.


Verder veranderde het nieuwe comité dit jaar niet te veel aan de formule. Als het droog is, zal de processie zondag een eerste keer uitgaan. Ook zondag 29 mei volgt normaal gezien de tweede optocht, die langs het woonzorgcentrum gaat. "De tweede zondag moeten we dit jaar wel opstellen in de Gelmelstraat en niet voor de kerk, omwille van het kerkpad dat werd afgesloten door vallende brokstukken van de toren", weet Rob Brosens van het comité. "Daardoor zullen de mensen die aan het stadhuis staan ons beter zien tijdens de passage."


De processie vertrekt nu zondag na de viering van 10 uur, dat is rond 11.15 uur. Bij regenweer komt er een ingekorte optocht in de kerk. (DVGT)