Mertens Interieur blaast 75 kaarsjes uit: “We hebben verjongd en daar hebben we een gouden zaak mee gedaan”

Joris Mertens en Els Goetschalckx van Mertens Interieur in Hoogstraten blazen 75 kaarsjes uit.
Peter Vanderveken Joris Mertens en Els Goetschalckx van Mertens Interieur in Hoogstraten blazen 75 kaarsjes uit.
Sommige winkels zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Interieur Mertens is er daar eentje van. Wat ooit begon als een schilder- en behangwinkeltje, is na 75 jaar uitgegroeid tot een echte interieurzaak. Enkele jaren geleden breidde de zaak zelfs uit met een vestiging van Colora. “Een uitbreiding die nodig was om een beetje te verjongen en jongeren aan te trekken”, zeggen Els Goetschalckx en Joris Mertens. 

In de laatste naweeën van WOII startten Joris Mertens (de grootvader van huidig zaakvoerder Joris, red.) samen met zijn echtgenote Emma Versmissen een schilders- en behangwinkeltje op, waar ’s avonds de verf zelf gemaakt werd. Later namen zoon Herman Mertens en zijn vrouw Clara Tuytelaers over en groeide de zaak letterlijk en figuurlijk, want ook qua oppervlakte werd de winkel een pak groter. Met Joris Mertens en Els Goetschalckx staat nu de derde generatie aan het roer. Momenteel legt de zaak zich nog meer toe op het volledige pakket van interieurinrichting, waarbij vooral Els zich specialiseert in draperieën.

Binnenhuisarchitecten

Ondertussen telt de zaak twaalf personeelsleden verdeeld over Interieur Mertens, Colora en de afdeling binnenhuisinrichting. “We hebben de laatste jaren verjongd met twee jongedames die beiden binnenhuisarchitecten zijn, omdat we merkten dat er toch wel nood aan was”, vertellen Joris Mertens en Els Goetschalckx. “Daardoor kunnen we de klanten nu een totaalpakket aanbieden. Want we hebben ook nog ons vast team schilders en nog een hele reeks zelfstandigen waar we vast mee samenwerken. Het handige is dat de klanten maar één contactpersoon hebben waarbij ze voor alles terechtkunnen.”

Mertens Interieur en Colora zijn twee winkels, maar die zijn sterk in elkaar verweven.
Peter Vanderveken Mertens Interieur en Colora zijn twee winkels, maar die zijn sterk in elkaar verweven.

Colora

De verjonging heeft Mertens ook ingezet door enkele jaren geleden uit te breiden met een verfwinkel van Colora, wat betekent dat de zaak – die in 1945 startte in één pand – nu vier panden groot is. “We verkochten al verf van BOSS dus eigenlijk was het een kleine stap, maar wel één die nodig was”, zeggen Els en Joris. “We merkten immers dat het moeilijk was om jonge mensen naar hier te krijgen. Met Colora lukt dat wel.” Joris en Els hebben ook heel wat zien evolueren. “Mijn ouders en grootouders moesten eigenlijk geen reclame maken”, vertelt Joris. “Ze deden de deuren open en de klanten kwamen binnen. Wij moeten wél echt proberen om de mensen uit hun huis tot hier te krijgen. Maar dat lukt. De combinatie tussen de interieurzaak en Colora biedt ook opportuniteiten.”

Feest

De meimaand had een feestmaand moeten worden, maar dat is het uiteindelijk door heel de coronacrisis niet van gekomen. “Maar dat maken we nog goed. Dit najaar of mei volgend jaar. Dat zien we nog wel, maar een 75ste verjaardag laten we niet zomaar voorbij gaan.” 

Joris Mertens en Els Goetschalckx van Mertens Interieur in Hoogstraten blazen 75 kaarsjes uit.
Peter Vanderveken Joris Mertens en Els Goetschalckx van Mertens Interieur in Hoogstraten blazen 75 kaarsjes uit.