Kopschoppers in Nederland berecht

JONGEMANNEN DIE TEKEERGINGEN AAN DISCO HIGHSTREET RISKEREN TOT 10 JAAR CEL

Beelden van de vechtpartij gingen snel viraal op het internet en waren uiteindelijk de aanzet tot het strafrechterlijk onderzoek.
Repro Toon Verheijen Beelden van de vechtpartij gingen snel viraal op het internet en waren uiteindelijk de aanzet tot het strafrechterlijk onderzoek.
De drie Nederlandse jongemannen die eind december 2015 een landgenoot aftroefden op de Sint-Lenaartseweg, ter hoogte van een van de parkings van discotheek Highstreet, worden in Nederland berecht. De drie worden officieel beticht van poging doodslag. Het dossier werd eind vorig jaar overgedragen van Turnhout naar het openbaar ministerie in Breda. De daders riskeren in principe tot 10 jaar cel.

De toenmalige organisatoren in discotheek Highstreet hadden er een topweekend opzitten. De nacht van zaterdag 26 op zondag 27 december 2015 was een voltreffer zonder incidenten op één lastige klant na, maar die was buiten gezet. Op zondagavond 27 december duikt op de Nederlandse website www.dumpert.nl echter plots een filmpje op. Daarop is duidelijk te zien hoe drie jongemannen iemand slaan en stampen. Het slachtoffer wordt ook verschillende keren op zijn hoofd geraakt. Het is duidelijk dat de zware afranseling gefilmd is op de Sint-Lenaartsesteenweg, ter hoogte van parking 2 van Highstreet. Het is pas nadat het filmpje viraal gaat op het internet en de politie met een onderzoek start, dat het slachtoffer bij de politie een verklaring gaat afleggen. Korte tijd later weet de politiezone Noorderkempen de verdachten te identificeren. Ze worden allemaal ondervraagd, maar mogen na verhoor beschikken. Het gaat om jongens die nu amper 19, 20 en 24 jaar oud zijn. Op het moment van de feiten waren ze dus amper meerderjarig.


Nu, iets meer dan een jaar later, is het onderzoek afgerond. T.S. (19) uit Maarssen (Utrecht), D.B. (24) uit Zundert en C.K. (20) uit Zundert zullen zich vermoedelijk binnen enkele maanden een eerste keer moeten verantwoorden voor de strafrechter. Dat zal echter niet gebeuren in Turnhout, maar wel in Nederland. Het dossier is immers eind vorig jaar definitief overgedragen aan het gerecht in Breda. "Er was een verzoek ingediend om de zaak over te brengen", bevestigt Martine Pilaar van het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant. "Juridisch kan dat perfect. Omdat het hier om een Nederlands slachtoffer gaat en de verdachten zeer jong zijn, is die beslissing genomen. Moesten de verdachten ooit effectief veroordeeld worden, is het voor ons als justitie zo ook gemakkelijker om ze eventueel op te volgen en te begeleiden."

Poging doodslag

Het slachtoffer, een twintiger uit de regio van Bergen-op-Zoom, legde destijds een verklaring af bij de politie Noorderkempen. Hij beweerde toen de verdachten niet te kennen. Hij zou ze pas in de buurt van de parking zijn tegengekomen. De man, die eerder op de avond een van de 'bigspenders' was aan de toog, incasseert flink wat klappen, maar probeert zelf ook één keer met de vuist uit te halen. Over het exacte motief wil niemand iets zeggen, ook het parket niet. "Dat komt op de zitting aan bod", gaat Martine Pilaar verder. "Wij vervolgen hen in elk geval voor poging doodslag in vereniging." Volgens een welingelichte bron ging het wel degelijk om een vrouwenkwestie. Het slachtoffer zou zich opgedrongen hebben bij enkele vrouwen en dat was niet naar de zin van de latere verdachten.


Voor die kwalificatie riskeren de verdachten in principe tot tien jaar cel. Wanneer de rechtszaak, of althans de inleidende zitting, zal plaatsvinden, is nog niet helemaal duidelijk. "Het dossier staat ter dagvaarding. Dat zal binnenkort gebeuren en pas daarna kan er een datum worden bepaald", klinkt het.

Maatregelen genomen

De huidige uitbaters van Highstreet hebben na de feiten van december maatregelen genomen. "We hebben nu, zowel op parking 1 als 2, mensen staan om in te grijpen indien nodig. We hebben ook samengezeten met politie en gemeente om dergelijke voorvallen te vermijden", zegt Nick Jorissen.