Kleinzoon Lionel maakt kunstwerken op basis van oeuvre van overgrootmoeder Clara Voortman

Lionel van den Boogaerde liet zich inspireren op de werken van zijn overgrootmoeder.
RV Lionel van den Boogaerde liet zich inspireren op de werken van zijn overgrootmoeder.
In het Stedelijk Museum Hoogstraten loopt nog tot en met 22 maart de tentoonstelling “Clara Voortman & Lionel – Een artistieke ontmoeting tussen vier generaties”. Lionel van den Boogaerde is de achterkleinzoon van Clara Voortman.

Clara Voortman was een kunstenares uit de Gentse aristocratie die heel wat van haar inspiratie haalde uit het domein Den Rooy in Meerle (Hoogstraten). Samen met haar kinderen en echtgenoot, Jules Voortman, zoon van Jean Voortman die samen met Edward Jacquemyns landbouwgronden te Meer, Meerle en Minderhout exploiteerde, verbleef zij vaak in hun buitenverblijf Villa Den Rooy. 

Het werk van Clara Voortman bestaat voornamelijk uit pastelwerken en houtskooltekeningen, maar ook aquarellen en olieverfschilderijen. Naast landschappen en bloementaferelen was het schilderen van genrestukken, waarin het dagelijkse leven van de gewone mens centraal staat, een geliefd thema. Clara Voortman schilderde niet alleen. Ze experimenteerde ook met fotografie en sierkunsten zoals lederbewerking en bronswerk.

Lionel van den Boogaerde liet zich inspireren door de werken van zijn bedovergrootmoeder.
RV Lionel van den Boogaerde liet zich inspireren door de werken van zijn bedovergrootmoeder.

Jachthuis

Voor deze tentoonstelling heeft haar achterkleinzoon Lionel van den Boogaerde enkele werken gemaakt.”Hij heeft zich laten inspireren door de werken van Clara. Haar landschappen en kleurgebruik hebben in zijn werk een modern karakter gekregen. Ook Lionel laat zich inspireren door de prachtige natuur te Meerle, waar hij zich gevestigd heeft in het vroegere jachthuis van zijn ouders op het domein Den Rooy”, zegt schepen van cultuur Arnold Wittenberg.