Jan V. viert zilveren jubileum als diskjockey

Dj Jan V. achter de draaitafel.
Foto Ton Wiggenraad Dj Jan V. achter de draaitafel.
Dj Jan V., ofwel Jan Van Roy, wordt veertig en verwacht binnenkort zijn eerste kindje. De resident dj van Club Le Cirq in Hoogstraten staat al 25 jaar achter de draaitafels. Er zijn weinig cafés in onze provincie waar hij nog geen plaatjes draaide. "Ik zal het nooit kunnen missen, maar nu ik vader word, moet ik misschien wat selectiever zijn. Nu ben ik elk weekend weg."

Als tiener ging Jan Van Roy al mee met zijn moeder naar het theater, waar ze op de planken stond. Hij geraakte gefascineerd door de techniek in de theaterzalen. Als veertienjarige snaak kreeg hij de kans om te helpen met het opstellen en afbreken van de lichten en de klankinstallaties van de Radio Contact Drive-in Shows. Na een tijdje mocht hij de lichten ook bedienen. Af en toe nam hij zelf plaats achter de draaitafel. Toen kreeg hij de smaak van het draaien pas echt te pakken. Van Radio Contact ging het naar Topradio Antwerpen, waar hij de resident dj werd van de party's.


"Als vijftienjarige mocht ik spelen op de schaatsbaan Ruggeveld in Deurne. Discoavonden van woensdag tot zondag voor duizend man! Dat was leuk."


Na zijn achttiende kwam Jan meer en meer terecht op jeugdfuiven en cafés. De Missing Link, café De Prof, Red & Blue, Café d'Anvers. Overal stond hij. Ook in de Volmolen in Lier en in La Rocca. "Toen ik negentien was, speelde ik in zowat heel België op privéfeesten in woonkamers of naast zwembaden. Toen ik op een keer aan zee plaatjes stond te draaien, stapte plots iemand op me af. Of ik niet in de Carré Casino wilde draaien. Toen begon het pas echt."

La Bamba

In 2002 kwam Jan V. toevallig in Hoogstraten terecht. Eerst in café 't Verschil, later in Club Le Cirq, waar hij ondertussen resident dj is geworden. "Ik ben een beetje een allround dj", lacht Jan. "Vrijdag sta ik deephouse te draaien in de Absinthbar in Antwerpen en een dag later kan ik ergens op een trouwfeest La Bamba door de luidsprekers jagen."


Jan beseft dat hij veel steun krijgt van zijn partner. "Elk weekend ben ik weg, maar ze steunt me volledig", zegt Jan. "Dat doe deugd. Nu ik papa word in oktober, ga ik misschien wel selectiever zijn. Maar ik kan het niet missen. Als de mensen uit hun bol gaan, daar doe je het voor (lacht). Zelfs als de feestvierders er geen zin lijken in te hebben, krijg ik ze uiteindelijk wel op de dansvloer."


Eén ding mist Jan wel. "Mijn bergruimte puilt uit van de vinylplaten. In de beginjaren sleurde ik bakken mee. Nu is alles digitaal. En dat gevoel van vinyl, ja, dat mis ik wel een beetje."


Meer info is te vinden op Facebook.com/dj.janV (VTT)