Gevel 'De Berrie' ingestort

UITSTEL VOOR BOUWPROJECT TAVERNE DE JACHTHOORN EN FRITUUR DE ROMA

De gevel van de vroegere kaashandel De Berrie is onherroepelijk verloren.
Vanderveken De gevel van de vroegere kaashandel De Berrie is onherroepelijk verloren.
De gevel van 'De Berrie' op de Vrijheid is zaterdag iets over 9 uur ingestort. Een ferme streep door de rekening van de zaakvoerders van feestzaal Le Cirq, frituur De Roma en taverne De Jachthoorn. Zij werken aan de verhuis van De Jachthoorn naar De Berrie. Op de plek van de taverne krijgt de frituur een nieuwbouw.

Zaterdagmorgen iets over 9 uur begon de gevel van de vroegere kaaswinkel De Berrie vreemde geluiden te maken en stortte vervolgens met veel lawaai en grote stofwolken volledig in. "Het maakte een redelijk hard geluid", vertelt Hans Van Den Broeck, zaakvoerder van De Jachthoorn. "Even nadat politie en brandweer er waren om alles te beveiligen, moesten we onze zaak uit veiligheidsoverwegingen sluiten."


De oorzaak van de instorting is nog wat onduidelijk. "Er zijn wel stuttingswerken geweest voor De Jachthoorn, maar die dateren al van twee weken geleden. We weten echt niet wat er gebeurd is. We hebben er alles aan gedaan om de gevel te behouden." De brandweer zette meteen de omgeving van het pand af. Ook een deel van het terras van De Jachthoorn is ingenomen.


De Berrie deed tot ruim vijftien jaar geleden dienst als kaaswinkel. Sindsdien stond het pand, waarvan de gevel volgens de stad en Erfgoed Hoogstraten een beschermd zicht was, leeg. Jaren geleden al werd aannemer Michielsen eigenaar van het gebouw. Net als van de aanpalende taverne De Jachthoorn, café De Roma, frituur De Roma en feestzaal Le Cirq. Onlangs hebben Ben Van Den Zegel van Le Cirq, Hans Van Den Broeck van De Jachthoorn en Maarten Aerts van frituur De Roma de handen in elkaar geslagen. Zij vormden samen twee vennootschappen en werkten een nieuwbouwproject uit voor de frituur en de taverne. "Zodra de nieuwbouw klaar is op de plaats van De Berrie, verhuist De Jachthoorn naar daar", vertellen Ben, Maarten en Hans. "Er komen achteraan een tijdelijke keuken en toilet. In fase twee volgt de afbraak van de oude Jachthoorn en komt daar een nieuw gebouw. Daar zal dan frituur De Roma in komen. Dan komt er ook een definitieve keuken én sanitair die dienst zullen doen voor De Jachthoorn en voor frituur De Roma. Het is een kwestie van kosten besparen en kijken naar de toekomt met de witte kassa. Beide zaken zullen zeven dagen op zeven open zijn. Het is de bedoeling dat je een gemeenschappelijke ingang krijgt waarbij je links De Jachthoorn ingaat en rechts de frituur. De zitplaatsen in de frituur zullen mogelijk verdwijnen."

Vlnr: Maarten Aerts, Hans Van Den Broeck en Ben Van Den Zegel voor De Jachthoorn, na de instorting van De Berrie.
Toon Verheijen Vlnr: Maarten Aerts, Hans Van Den Broeck en Ben Van Den Zegel voor De Jachthoorn, na de instorting van De Berrie.

Geen kwaad opzet

Al meteen na het instorten van de gevel doken de eerste geruchten op dat de instorting met opzet zou zijn gebeurd. Het behoud van een beschermde gevel brengt altijd wat extra werken met zich mee. Aannemer Johan Michielsen en de vennoten Ben Van Den Zegel, Hans Van Den Broeck en Maarten Aerts ontkennen dat ten stelligste. "We hebben er alles aan gedaan om de gevel te behouden", zuchten zij. "De voorbije weken heeft het ons zelfs extra werken én geld gekost omdat er verzakkingen dreigden. De werken liepen al een maand vertraging op. Het was de bedoeling om al in het najaar de nieuwbouw achter de gevel van De Berrie af te werken, maar dat zal waarschijnlijk niet meer lukken."

Een beeld luttele seconden voor de totale instorting. De gevel zakt scheef en er liggen al bakstenen op het voetpad.
Toon Verheijen Een beeld luttele seconden voor de totale instorting. De gevel zakt scheef en er liggen al bakstenen op het voetpad.