Geen effectieve celstraf voor ex-gevangenisdirecteur die gedetineerden aanrandde

Hof van beroep toont zich mild voor Jef B. (67)

Jef B. met zijn echtgenote en advocaat Jef Vermassen tijdens het proces in eerste aanleg in Turnhout.
Ton Wiggenraad Jef B. met zijn echtgenote en advocaat Jef Vermassen tijdens het proces in eerste aanleg in Turnhout.
De voormalige directeur van de gevangenis in Wortel heeft in beroep een veel lichtere straf gekregen voor de aanranding van gedetineerden. In januari kreeg hij nog 4 jaar cel waarvan de helft effectief van de strafrechter in Turnhout. Het hof van beroep houdt het op nu op 3 jaar, volledig met uitstel.

De 67-jarige Jef B. kwam in de zomer van 2013 in opspraak nadat verscheidene gedetineerden verklaarden dat ze seksuele handelingen moesten stellen bij de directeur in ruil voor gunsten. Volgens de gedetineerden beloofde hij hen niet alleen een vervroegde vrijlating, maar gaf hij ook telefoonkaarten in ruil voor seks, of gaf hen de beste jobs in de gevangenis.

Volgens het onderzoek maakte de blinde gevangenisdirecteur zich gedurende 18 jaar schuldig aan zulke aanrandingen. De correctionele rechtbank achtte de meeste feiten bewezen en veroordeelde Jef B. in januari van dit jaar tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 2 jaar effectief en 2 jaar met uitstel. Een veel lichtere straf dan de 8 jaar cel die het openbaar ministerie in Turnhout gevraagd had. Toch gingen Jef B. en zijn advocaat Jef Vermassen in beroep tegen dat vonnis.

De ex-gevangenisdirecteur heeft zijn slag deels thuis gehaald met dat beroep. Hij wordt niet vrijgesproken zoals gehoopt, maar krijgt wel een fikse strafvermindering.

Het hof van beroep heeft hem woensdag veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel voor het aanranden van drie gedetineerden en voor passieve omkoping. De feiten waaraan hij nu schuldig werd verklaard, speelden zich af tussen december 2002 en augustus 2013. (Jef B. liet gedetineerden vaak ‘s avonds of in het weekend bij hem komen en stelde dan ongepaste vragen over hun seksleven en (homoseksuele) geaardheid.

Verschillende slachtoffers verklaarden dat hij dan met zijn voet tegen hun been wreef of dat hij hun dij streelde. De directeur kocht hun stilzwijgen af door hen een voorkeursbehandeling te geven.) Hij richtte zijn pijlen vooral op Marokkanen en Noord-Afrikanen. “De beklaagde wist dat homoseksualiteit binnen de moslimcultuur onbespreekbaar is en als verwerpelijk wordt beschouwd. Zijn homoseksueel geïnspireerde vraagstelling leidde bij deze gedetineerden ongetwijfeld tot een onbehaaglijk of zelfs een schaamtegevoel”, oordeelde het hof in het arrest.

Het hof tilt er zwaar aan dat Jef B. gedurende een lange periode en na meerdere klachten én ondanks een eerdere schorsing, misbruikte maakte van zijn machtspositie tegenover machteloze gedetineerden die rechtstreeks van hem afhankelijk waren. Ook het hoofdbestuur van de strafinrichtingen, dat volgens het hof al minstens sinds 1994 op de hoogte was van de problematiek, moest het ontgelden in het arrest. “Een doortastender optreden op een vroeger ogenblik tegen het problematisch functioneren van de beklaagde had wellicht strafbare feiten kunnen voorkomen.”

Gewezen gevangenisdirecteur Jef B.
Wiggenraad Gewezen gevangenisdirecteur Jef B.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.