Feestmaal voor 1.200 gasten

SCHOOL DER HOTELIERSTERS VIERT 50-JARIG BESTAAN MET 'DE LANGSTE TAFEL'

De pas in de keuken van hotelschool 't Spijker.
Foto's Ton Wiggenraad De pas in de keuken van hotelschool 't Spijker.
De hotelopleiding aan het VTI Spijker viert dit jaar het vijftigjarig bestaan. Tegelijkertijd bestaat VTI zelf ook 185 jaar. Het begon allemaal als een huishoudschool met amper zes leerlingen, tegenwoordig zijn dat er 1.042. De kick-off voor het feestjaar wordt gegeven met 'De Langste tafel': 1.200 leerlingen en leerkrachten zullen dan samen de benen onder tafel schuiven.

Het was 1 juli 1832, toen in de Gelmelstraat een huishoudschool werd opgericht met amper zes leerlingen. Gestaag groeide het aantal en in 1967 besloot de toenmalige zuster Augusta een hotelschool op te richten: 'De school der Hoteliersters'. 'HotelierSTERS', want pas in 1982 kwamen de eerste jongens. Spijker heeft altijd bekend gestaan als de hotelschool. Het veranderde ergens in de jaren negentig, wel naar VTI Spijker, maar die naam lijkt niet echt te zijn ingeburgerd. "We zijn ook niet meer de grootste afdeling, maar we zijn nog altijd wel trots op onze 'hotelschool", lachen Stefan Jaeken en Peter De Wilde. "Zeker als je weet dat heel wat oud-leerlingen van ons een eigen zaak hebben kunnen uitbouwen in Hoogstraten of er toch zeker een belangrijke rol spelen. Magda Verheyen van Noordland was erbij bij de opstart van de opleiding. Haut Rue, De Gulden Coppe, Den Tram, 't Begijnhof, 't Eglantierken. We hebben met de horeca trouwens ook een perfecte verstandhouding."

Directieleden Stefan Jaeken en Peter De Wilde in het schoolrestaurant.
Foto's Ton Wiggenraad Directieleden Stefan Jaeken en Peter De Wilde in het schoolrestaurant.

Minder leerlingen

De hotelopleiding boomde de eerste jaren, maar later zwakte het aantal leerlingen wel wat af, tot 179 in de eerste graad nu. "Er was een tijd dat we alleen waren als school in de regio met deze opleiding, maar later kwamen Turnhout en vooral Breda", vertellen Jaeken en De Wilde. "Vooral Breda heeft ons leerlingen gekost. Niet alleen was het voor Nederlanders dichterbij huis. Ze kunnen en mogen daar ook veel langer stage lopen (tot zes maanden, in Vlaanderen maar twaalf weken, red)." De 'hotelschool' is wel gegroeid in verscheidenheid. Je kan nu hotel, grootkeuken, brood- en banket/confiserie of restaurant en keuken volgen. In het zevende (specialisatie-) jaar kan je wereldgastronomie (nieuw sinds twee jaar) volgen of daarna verder studeren in het hoger onderwijs. "Ook de manier van lesgeven is wel veel veranderd. Ze werken weken aan projecten. Waar je vroeger als zaalverantwoordelijke meteen een minpunt kreeg als je eens iets liet vallen, gaan we nu in gesprek en geven we 'werkpunten' mee. Leerlingen krijgen bij ons ook veel verantwoordelijkheid. Leerkrachten hebben ook de knop moeten omdraaien. Zo zal een leerkracht Frans niet alleen meer enkel in een gewoon leslokaal de Franse taal aanleren. Neen, ze komt ook mee op de werkvloer staan."


Wie een opleiding start aan de hotelschool, moet beseffen dat het duur is. "Wie in het derde jaar start, moet toch rekenen op 1.000 tot 1.200 euro. Daar zitten heel wat materialen in, maar ook de warme maaltijden die verplicht te nemen zijn op onze school tijdens de praktijklessen. Zo leer je ook alles of toch veel over smaken."

De opening van de nieuwe keuken in 2002.
Foto's Ton Wiggenraad De opening van de nieuwe keuken in 2002.

Langste tafel

VTI Spijker wil de verjaardag van de hotelopleiding (en die van VTI) niet zomaar voorbij laten gaan. Er worden tal van activiteiten georganiseerd. De kickoff wordt gegeven met 'De Langste Tafel'. Op 26 september zullen de 1.200 leerlingen, leerkrachten en directieleden samen de benen onder tafel schuiven. "Scenario A zijn 150 tafels van twee meter over de volledige lengte van onze parking en een deel van de speelplaats. Scenario B is binnen in de gangen", lacht Jaeken. "Daar hebben we ook onze leerlingen Logistiek bij betrokken. Het eten, het opdienen, het afruimen: dat wordt allemaal door onze leerlingen zelf gedaan."

De oprichtster, zuster Scholastique in 1983.
Foto's Ton Wiggenraad De oprichtster, zuster Scholastique in 1983.