Drie wagens of meer? Geen bewonerskaart

UITBATERS DE TRAM BETALEN ZICH BLAUW AAN PARKEERBOETES

Gunter en Celeste bij hun wagen aan hotel-restaurant De Tram in De Vrijheid.
Foto Toon Verheijen Gunter en Celeste bij hun wagen aan hotel-restaurant De Tram in De Vrijheid.
De uitbaters van hotel-restaurant De Tram aan De Vrijheid krijgen de ene parkeerboete na de andere. De stad wil hen immers geen bewonerskaart geven. "Per wooneenheid krijg je er maximaal twee, zij vragen er drie", verklaart de stad.

Gunther Schellekens en Celeste Overbeek wonen al 2 jaar boven de zaak die ze uitbaten met Gunthers broer Peter, die ook in het pand woont. Het koppel vraagt al geruime tijd om een bewonerskaart nadat ze al herhaaldelijk op de bon werden geslingerd voor parkeerovertredingen door te lang in de blauwe zone te staan of de parkeerschijf niet te leggen. De druppel die de emmer deed overlopen, was het onaangename deurwaardersbezoek van deze week.

Deurwaarder

"We zijn de eerste om toe te geven dat we geregeld een retributie krijgen van 15 euro. Dit jaar misschien al voor bijna 1.000 euro. Maar we betalen die altijd. Ja, we hebben al eens aanmaningen gehad, maar dan ging het om een vergetelheid. Maar plots staat hier eind september plots een deurwaarder die - nogal onvriendelijk - ons een brief in handen duwt waarop staat dat we een bedrag van zo'n 160 euro moeten neertellen. Nog geen acht dagen later staan ze hier plots met twee en beginnen ze nogal dreigend te zeggen dat we een bedrag van bijna 400 euro moeten betalen. We voelden ons net een bende criminelen."

Parking achteraan

Waar het de uitbaters vooral om te doen is: waarom krijgen ze niet gewoon die bewonerskaart? Niet één kaart geven ze ons. Niet aan mijn vader, niet aan mijn broer, niet aan mij", zegt Gunther Schellekens. "Ik weet dat we achteraan nog een parking hebben met een aantal plaatsen, maar ga daar maar eens kijken. Vanaf 's morgens vroeg tot 's avonds staat die vol. Onze klanten kunnen er zelfs bijna nooit gaan staan. Doen we er moeilijk over? Neen."

Regels

Burgemeester Tinne Rombouts (CD&V) kent de problematiek. "Ons reglement rond bewonerskaarten is duidelijk", legt ze uit. "Per wooneenheid kan je een kaart aanvragen voor twee nummerplaten. In dit geval zijn er blijkbaar meerdere mensen ingeschreven op hetzelfde adres. Die moeten maar wat verderop parkeren, buiten de blauwe zone. Wij hebben het systeem niet zomaar ingevoerd. Het is er gekomen deels op vraag van de horeca. Bovendien hebben ze bij De Tram ook een privéparking achteraan. We hebben al voorgesteld om paaltjes of zo te plaatsen. Dat recht hebben ze, maar dat willen ze niet. En wat betreft de deurwaarder: wie niet betaalt, neemt dat risico. Vergetelheid of niet."